• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2024

07:20

Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji

ATAIMAGES

Vesti

Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji

Podeli vest

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, pobunio se protiv svog koalicionog partnera i lidera takozvanog saveza 'Srbija protiv nasilja' Dragana Đilasa!

Funkcioneri Aleksićeve stranke žele da izađu na ponovljene beogradske izbore koji su zakazani za 2. jun, dok Đilas i njegov saradnik Zdravko Ponoš, šef pokreta SRCE, ne odustaju od bojkota i izazivanja haosa na ulicama. Istovremeno, Đilas ima bunu i u svojoj stranci, što je dokazuje iznenadni odlazak Ane Stevanović, jedne od njegovih najbližih saradnica, koja se takođe usprotivila ideji tajkuna da ne izađe na predstojeće glasanje u Beogradu.

Raspad izvestan

Da je u Đilasovoj koaliciji na pomolu veliki raskol potvrđuje Miloš Pavlović, koji je poručio da opozicija treba da ide na sastanak kod predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je za sledeću nedelju najavila novi sastanak o izbornim uslovima i ispunjenju preporuka ODHIR-a i pozvala opozicionare na razgovor.

- Opozicija treba da ide na sastanak u vezi s preporukama ODIHR-a, jer je opozicija postavila svoje uslove. Ako se ti uslovi i ispune, opozicija bi svakako trebalo da izađe na izbore! - rekao je Pavlović.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

S tim stavom, prema svemu sudeći, saglasna je i Ana Stevanović, Đilasova bliska saradnica i članica Predsedništva SSP, koja je juče saopštila da napušta tu partiju zbog 'nepovratne razlike u vrednostima'.

'Posle pet godina odlučila sam da i formalno napustim SSP, u kome sam od dana osnivanja, i podnesem ostavke na stranačke funkcije - članice Predsedništva i internacionalnog sekretara. Odluka nije doneta u trenutku, već zbog nepovratne razlike u vrednostima i uverenja da je odluka o bojkotu pogrešna. Razlozi za ovu odluku su brojni, budući da nije doneta u trenutku, ali ključan razlog je nepovratno razilaženje u vrednostima', napisala je Stevanovićeva na društvenoj mreži Iks.

I dok se Đilas nije oglašavao tim povodom, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući sve ove navode, kaže da je očigledno počeo neminovan proces raspada Đilasovog saveza.

- Posvađaće se između sebe, izgubiće birače i doživeće politički debakl, šta god da urade. Pogrešno komuniciraju s biračkim telom, suprotnom stranom i međunarodnim akterima. Ovo je početak kraja koji sledi, izvesno je, brzo i eksplozivno - ističe Stanković.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Večiti sukob

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da postoji više razloga koji uzrokuju rasulo u opoziciji.

- Očigledno postoje podeljena mišljenja oko toga da li treba izaći na izbore ili ne. Postoji deo opozicije koji smatra da su sada bliže pobedi u Beogradu i da bi zbog toga trebalo izaći na izbore. S druge strane, postoji deo političara oko Đilasa koji ima istraživanja javnog mnjenja i smatra da će izlazak na izbore biti katastrofalan za njih, te da će zabeležiti još gori rezultat nego na decembarskim izborima. Za njih je bojkot izbora u stvari alibi. Ima i onih koji smatraju da je ovo šansa da se potisnu Đilas i njemu bliski političari, a da oni sami izađu u prvi plan, recimo Savo Manojlović - objašnjava Graovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15