• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2023

14:24

CVEĆE VAM KLONE TOKOM VRUĆINA? Nikad više uz ovih 5 saveta

Shutterstock

Dom i porodica

CVEĆE VAM KLONE TOKOM VRUĆINA? Nikad više uz ovih 5 saveta

Podeli vest

Zalivanje biljaka se čini jednostavnim, ali se mnogi muče i sa ovom obavezom, posebno tomkom letnjih dana. Zato postoji nekoliko pravila koja mogu da vam pomognu da vaše biljke budu hidrirane i zdrave.

Neka zalivanje bude učestalije

Tokom vrućih letnjih dana, možda ćete morati da zalivate svoje biljke češće nego obično. Povećajte učestalost zalivanja kako biste osigurali da tlo ostane vlažno, ali ne i pretopljeno. 

Ako koristite vodu iz slavine koja je vrlo hladna, ostavite je da odstoji i zagreje se do sobne temperature. Hladna voda može da izazove šok za koren biljke i poremeti njen rast.

Ujutru ili uveče?

Izbegavajte zalivanje biljaka sredinom najtoplijeg dela dana, kada voda najbrže isparava. Umesto toga, činite to rano ujutru ili kasno uveče da biste zemlji dali vremena da upije vodu pre nego što sunce ponovo zagreje.

Foto: Shutterstock

Uz pravilnu negu biljke će vas nagraditi svojim cvetom

Zalivanje ujutru je u blagoj prednosti jer zemlja ima ceo dan da se osuši i biljke dobijaju dovoljno vode za svoje dnevne aktivnosti. Takođe, listovi se suše na suncu, što može da smanji rizik od gljivica i bolesti.

Ne zaboravite na prihranu

Prihrana biljaka tokom leta je važan deo nege kako bi se obezbedilo njihovo zdravlje, rast i cvetanje. Koristite izbalansirano đubrivo koje sadrži esencijalne hranljive materije kao što su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K) ili tečno đubrivo za brzu prihranu. I jednu i drugu vrstu koristite prema uputstvima proizvođača. 

Međutim, ako su uslovi izuzetno topli ili zemljište brzo gubi vlagu, zalivanje uveče takođe može da ima svoje prednosti - voda ima više vremena da prodre u tlo i dođe do korena, a biljke su tokom noći hidrirane, što pomaže njihovom oporavku. 

Ciljajte na koren

Fokusirajte zalivanje na koren biljaka umesto da prskate lišće ili cveće. Koren je ono što je biljkama najpotrebnije za apsorpciju vode, pa usmerite mlaz vode blizu korena da biste obezbedili optimalnu hidrataciju.

Foto: Shutterstock

Koren je ono što je biljkama najpotrebnije za apsorpciju vode

Malčiranje tla

Pokrivanje tla slojem malča, kao što je slama, kompost ili borova kora, može da pomogne u zadržavanju vlage u zemljištu. Malčiranje će smanjiti isparavanje i održati tlo hladnijim.

Pazite na znake dehidracije

Pazite na znake dehidracije biljaka, kao što su opušteno ili uvelo lišće. Ako primetite takve znake, zalijte biljke da bi bile hidrirane, ali pazite da ne preterate, jer prekomerna vlaga može da izazove probleme kao što je trulež korena. 

Ako ni voda ne može da poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu i nivo svetlosti koju biljka dobija. Ako pričamo o balkonskom cveću, to znači premeštanje u poluhlad.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija