• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.07.2023

21:00

Vrste začinskog bilja koje možete da sadite i u julu! Leto puno čarobnih mirisa

Shutterstock

Dom i porodica

Vrste začinskog bilja koje možete da sadite i u julu! Leto puno čarobnih mirisa

Podeli vest

Jul je najbolji mesec za sadnju pojedinih vrsta začinskog bilja koje će uživati u visokim temperaturama i obilju sunca i širiti zanosne mirise vrtom ili terasom sve do početka jeseni.

Uz to, teško da je išta bolje od kuvanja sa sopstvenim svežim začinskim biljem. Možda niste znali, ali što češće "čupkate" svoje biljke, one će brže i bujnije rasti. I što je najvažnije, možete da ih uzgajate na sve načine - od direktne sadnje u zemlju, preko povišenih gredica i tegli, do uzgoja na terasama i balkonima. Evo i predloga za julsku sadnju.

Foto: Shutterstock

 

 

Bosiljak

Jedna od najpopularnijih biljaka definitivno je bosiljak jer je izvrstan dodatak brojnim jelima, a jednostavan za uzgoj i održavanje. Ova biljka neodoljivog mirisa najefikasnije se uzgaja počevši od semena u zatvorenom prostoru, a kada počne da izbija lišće, presađuje se napolje ili u veće saksije. Ta metoda osigurava postojano klijanje štiteći osetljive sadnice od štetočina. Ali bosiljak možete da kupite i u obliku grmića, čiji će listići ubrzano rasti posle svakog branja. Sve što je potrebno je obilje topline i sunčeve svetlosti.

Korijander

Korijander je svestrana biljka koja se obilno koristi u kulinarstvu i lako se gaji. Seme može da se posadi direktno u dobro drenirano tlo ili posude na sunčanom mestu. Za gajenje korijandera presudna je stalna vlažnost tla. Međutim, treba izbegavati preterano zalivanje kako bi se sprečilo oštećenje korena. Korijander je nešto osetljiviji na ekstremne temperature, pa one mogu da utiču na ukus lišća. Da biste to sprečili, razmislite o sejanju novih sadnica svakih nekoliko nedelja kako biste osigurali kontinuiranu žetvu. Birajte listove dok su još mladi za maksimalan ukus, a kada je reč o semenkama, koje se takođe koriste kao začin, sačekajte dok ne sazru do smeđe boje.

Mirođija

Mirođija je još jedna biljka koju je lako uzgajati. Sadi se od kasnog proleća do sredine leta, na sunčanom mestu u dobro dreniranoj zemlji. Ako imate baštu, ostavite nekoliko cvetnih glavica na biljci da se osuše. Seme će se raspršiti i sledeće godine izniknuće nove biljke mirođije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija