• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.09.2023

22:00

Postoje razlike u odgajanju dece! Ćerki i pesma, a sinu jedva reč

Shutterstock

Dom i porodica

Postoje razlike u odgajanju dece! Ćerki i pesma, a sinu jedva reč

Podeli vest

"Tatina ćera" je izraz koji najbolje ističe posebnu vezu koju očevi ostvaruju sa svojim devojčicama.

Koliko god roditelji želeli da veruju da se isto ponašaju prema ćerkama i sinovima, dokazano je da devojčice i dečake odgajaju različito.

Ovo je potvrđeno i novim istraživanjem koje je sprovedeno u Americi, a koje je dokazalo da se očevi zaista drugačije ponašaju prema ćerkama, i to na način koji ima dugoročan uticaj, prenosi "Hafington post."

U istraživanju su učestvovali očevi dece jaslenog uzrasta. Psiholozi su proučavali kako mozak muškaraca reaguje na decu, i da li se tate svesno ponašaju drugačije ili je to prosto "jače od njih".

Očevi dečaka i devojčica

Tokom drugog dela eksperimenta naučnici su snimali rad mozga očeva dok su im prikazivane fotografije dece sa srećnim, neutralnim ili tužnim izrazom lica. Očevi devojčica su snažnije reagovali na fotografije svoje dece sa srećnim izrazom lica, a u delovima mozga zaduženim za emocije beležena je pojačana aktivnost. Ali očevi sinova intenzivnije su reagovali na fotografije sa neutralnim izrazom lica.

Foto: Shutterstock

Tatina mezimica

- Ako dete plače i doziva tatu, očevi devojčica će brže reagovati - kaže dr Dženifer, koja je bila šef istraživačkog tima.

Očevi dečaka sa svojim sinovima manje razgovaraju, ređe im pevaju, na primer, čak i dok su sasvim mali, i generalno slabije obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe. Takav model ponašanja, koji se zasniva na uzdržanosti u iskazivanju osećanja, može uticati na emocionalni razvoj dečaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija