• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.12.2023

22:00

Produžite životni vek vašem omiljenom džemperu! 7 saveta za održavanje

Shutterstock

Dom i porodica

Produžite životni vek vašem omiljenom džemperu! 7 saveta za održavanje

Podeli vest

Sezona uvek omiljenih i toplih džempera, kao i druge vunene odeće, uveliko je počela, pa je pravilno održavanje odevnih komada od vune sada važnije nego ikada.

Ovih sedam trikova ne samo da će sačuvati vaše omiljene vunene haljine i džempere već će znatno produžiti njihov vek trajanja.

Peglanje

Vunene stvari nije poželjno peglati. Rizikujete da deformišete tkanje i dobijete "sažvakan" džemper. Pokušajte da haljinu ili džemper od vune "ispeglate" na ovaj zanimljiv način: zakačite džemper da visi u kupatilu koje je ispunjeno parom (nakon tuširanja ili kupanja).

Specijalni dodaci

Kao što je slučaj sa cipelama, specijalni alati za četkanje su izmišljeni s razlogom. Uzgred, četkice za četkanje vunene odeće možete kupiti u bilo kojoj većoj radnji na odeljenju kućne hemije.

Foto: Shutterstock

Nabavite specijalnu četku za vunenu odeću

Koristite bebi šampon

Ukoliko perete odeću od vune, a niste nabavili specijalni deterdžent za vunu, odeću možete oprati bebi šamponom. Odeća od vune se neće izgužvati i mirisaće divno.

Samo hladna voda

Jedno od najvažnijih pravila za negu vunenih stvari jeste pranje samo u hladnoj vodi. To ne samo da će pomoći u očuvanju boje, već neće dozvoliti da se stvari deformišu od nošenja.

Recite "ne" vešalici

Nikada nemojte da čuvate vuneni džemper ili haljinu na vešalicama u ormaru. Tako ćete pokvariti oblik stvari. Džempere držite na policama uredno zakopčane i sklopljene.

Foto: Shutterstock

Nemojte ih ipak držati na vešalici

Samo horizontalno sušenje

Poželjno je da vunenu odeću sušite na horizontalnoj površini. Džemper od vune stavite na čistu, suvu krpu ili peškir. Peškir će apsorbovati svu vlagu iz opranog džempera.

Zaštitite vunenu odeću

U ormaru u kome čuvate garderobu od vune uvek stavite nekoliko grančica lavande ili sredstva protiv moljaca koji su njeni najveći neprijatelji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija