• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.12.2023

18:40

Motivišete dete na fizičku aktivnost! Pohvale grade sportiste

Shutterstock

Dom i porodica

Motivišete dete na fizičku aktivnost! Pohvale grade sportiste

Podeli vest

Ambicije i nerealna očekivanja roditelja mogu da budu glavna prepreka ka zdravom odnosu deteta prema sportu, zato ga bodrite.

Većina roditelja zna da je bavljenje sportom korisno za zdravlje deteta i da će od sportskih aktivnosti i navika u detinjstvu imati koristi i u školi i kasnije kada postane zreo čovek. Prvi kontakt sa sportom je važan za mališane i definisaće njegov budući odnos prema fizičkim aktivnostima. Međutim, pored najboljeg trenera i najboljih uslova za vežbanje, najveći uticaj na dete u ovom uzrastu imaju sami roditelji.

Njihove ambicije i nerealna očekivanja mogu da budu glavna prepreka ka zdravom odnosu deteta prema sportu, kažu psiholozi. Nekoliko njihovih saveta mogu da vam pomognu da na pravi način motivišete svoje mezimce da zavole fudbal, košarku, tenis itd.

Sposobnosti

Najpre, treba da budete svesni sposobnosti deteta i da pažljivo posmatrate da li ono pokazuje bilo kakvo interesovanje za sport. Osećaj sigurnosti i samopouzdanja izgradiće samo uz vaše pohvale i bodrenja, jer ako od njega od početka očekujete da bude najbolje, to može da dovede do toga da se povuče i da bojkotuje igru.

Foto: Shutterstock

Sve kreće od interesovanja

Upoznavanje 

Raspitajte se o programu školice i objasnite detetu ge će biti i šta će raditi dok je na treningu. Upoznajte ga sa prostorom u kome će da vežba, sa trenerima.

Dopustite mu prvo da gleda trening druge dece, pa kad bude spremno, predložite mu da se i ono uključi.

Ostavite ga trenerima

Trudite se da ga ne ometate u treninzima. Najbolje je da ne prisustvujete, jer će gledati u vas i vaše reakcije, umesto da se opusti i uživa u vežbanju.

Foto: Shutterstock

Trudite se da ga ne ometate u treninzima

Saosećanje

Ne pokazujte strah i uznemirenost, jer će i dete biti uznemireno. Izbegavajte kritike i kazne, jer one samo produbljuju osećaj nesigurnosti i neuspeha. Dajte mu podršku i sigurnost, poručuju psiholozi.

Kada u nečemu ne uspe, pokažite saosećanje za nespretnost ili strah.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija