• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2024

22:00

Ako hoćete da vam miriše cela kuća, gajite ove biljke! (FOTO)

Freepik.com

Dom i porodica

Ako hoćete da vam miriše cela kuća, gajite ove biljke! (FOTO)

Podeli vest

Neke biljke imaju predivne mirise - mirišu na čokoladu, vanilu, limun i osvežavaju celu kuću.

Četiri sobne biljke, koje je lako gajiti, predivno izgledaju i imaju poseban miris.

Evo koje su to biljke:

1. Hoja 

Biljka Hoja se zbog izgleda svojih svetova zove još i voštani cvet i ima lep, slatkast miris. Na primer, vrsta Hoya carnosa miriše na čokoladu ili vanilu, a miris Hoya kentiane podseća na maslačak.

Hoja je višegodišnja, zimzelena biljka jednostavnih listova koji mogu imati i srebrnaste mrlje. Cvetovi su obično zeleni, narandžasti, ružičasti, crveni i beli.

Ova biljka se gaji u zatvorenom prostoru, a koristi se za izradu parfema, losiona, pudera i drugih kozmetičkih preparata jer ima neverovatan miris.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌱 Hoya 🌿 (@soplanthia)

 

 

2. Geranijum

Geranijum miriše na limun i ima predivan, veoma dekorativan cvet u raznim bojama.

Ova biljka je idealna za gajenje u saksijama na terasi ili balkonu jer je otporna na sušu i vrućinu. Najbolje vreme za sadnju geranijuma je proleće, kada prođe opasnost od mraza. 

Biljke je potrebno redovno zalivati, ali umereno - previše vode  može izazvati truljenje korena.

 

 

3. Jasmin 

Jasmin je biljka koja se uzgaja najviše zbog karakterističnog mirisa njenog cveta. Cveta zimi, i to u periodu od januara do marta.

Jasmin se najviše uzgaja zbog lepote njegovog cveta, kojima ulepšava bašte, i može da se koristi kao kućna biljka.

Zanimljivo je da se cvet jasmina otvara samo tokom noći, obično između 6 i 8 sati uveče, kada temperatura počne da pada.

 

 

4. Gardenija 

Gardenija je predivni cvet koji nije teško uzgajati. Ova izuzetno cenjena ukrasna biljka potiče iz Južne Afrike i Južne Azije, a vrsta koja se najčešće uzgaja u kućama je Gardenia jasminoides.

Gardenije vole dosta vlage i mnogo svetlosti. Ipak, treba ih zaštiti od direktnih sunčevih zraka. Idealna temperatura za ovaj cvet je od 16 do 24 stepena pa se kod nas najčešće uzgaja kao sobna biljka.

Ovaj cvet ima prijatan, slatkast miris.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija