• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2024

20:40

Ko treba da piše sastave iz srpskog? 3 načina da ohrabrite male pisce

Shutterstock

Dom i porodica

Ko treba da piše sastave iz srpskog? 3 načina da ohrabrite male pisce

Podeli vest

Inspirišite decu da zavole knjige različitih žanrova van školske lektire i pričajte sa njima o tome.

Mnogi roditelji imaju problem s decom mlađeg uzrasta kada se u školi najavi pisanje sastava iz srpskog jezika. U dilemi su da li da im pomognu ili da ih puste da sami razmišljaju i nauče kako treba da pišu. Stručnjaci predlažu da vežbate sa svojim školarcima i razvijte im osećaj za kreativno pisanje, a ovo su saveti koji mogu da vam koriste.

1. Razgovarajte o knjigama

Najbolji način da deca obogate svoj rečnik jeste da čitaju knjige. Na taj način će naučiti nove reči koje će kasnije koristiti kako u pisanju sastava tako i u usmenom izražavanju.

Ponudite detetu i one knjige koje nisu deo školske lektire. Iako nastavnici čine sve kako bi đacima ponudili knjige različite tematike i upoznali ih i s novim naslovima, vremenska ograničenost nije na njihovoj strani.

Foto: pexels.com

Mimo školske lektire

Zato je važno da se roditelji uključe jer najbolje znaju šta njihovo dete voli. Slušajte kada čita lektiru, pa razgovarajte o tome.

2. Neka pisanje bude igra

Deca najradije uče kroz igru, jer na taj način nisu svesna da uče. Na vama je da kreativno osmislite na koji način ćete se igrati s detetom, a da kroz to nešto i nauči.

Možete da napravite kartice s rečima za koje znate da ih dete još ne poznaje. S jedne strane napišite pojam, a s druge definiciju pojma, pa zadajte detetu upotrebu određene reči u kratkom tekstu. Tako će naučiti kako da uklopi nove reči u već postojeći rečnik.

Foto: Shutterstock

Osmislite kartice s nepoznatim rečima

3. Privlačan kutak za pisanje

Da bi dete bilo produktivno i moglo da pokaže svoju kreativnost u pisanju, poželjno je da za to ima kutak u kojem se oseća sigurno i inspirisano. Najvažnije je da dete ima udobnu stolicu i sto za pisanje, a pre svega potreban pribor.

Što se tiče samog materijala za pisanje, možete da mu napravite "kutiju za pisce". U nju ubacite šarene markere, papire u boji, neku grickalicu ili peščani sat koji će meriti vreme za pisanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija