• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.03.2024

14:50

8 razloga zašto vam lišće sobnih biljaka žuti! Evo gde grešite

Shutterstock

Dom i porodica

8 razloga zašto vam lišće sobnih biljaka žuti! Evo gde grešite

Podeli vest

Razlog zbog žutila lišća može biti usled hladnoće, manjka svetlosti i još nekoliko drugih stvari.

Iako se sigurno trudite da gajite vaše sobne biljke što je bolje moguće, ponekad se može desiti da listovi počnu da žute.

Nemojte odmah da paničite, već pronađite uzrok, što će vas naravno dovesti i do rešenja problema.

Normalno starenje

Kako mnoge biljke stare, donji listovi će postati žuti i opadati. Ovo je jednostavno normalan deo njihovog rasta.

Hladnoća

Ako je vaša biljka blizu klima uređaja leti ili prozora koji propušta zimi, premestite je na mirnije mesto. Pratite da li se žuti listovi dalje šire.

Nedostatak svetlosti

Biljke koje primaju premalo svetla, počeće da žute na donjim listovima pre nego što otpadnu.

Biljka koja žuti zbog nedostatka svetlosti obično će žuteti sa strane koja je okrenuta od izvora svetlosti. Listovi blizu prozora, na primer, dobijaju svetlost i blokiraju suprotnu stranu. Odličan način da se ovo ispravi je da saksiju malo okrenete jednom nedeljno, tako da sve strane imaju pristup prirodnoj svetlosti.

Ako je to slučaj, premestite biljku na sunčanije mesto i posmatrajte kako se ponaša.

Foto: Shuterstock

cveće

Nedostatak hranljivih materija

Listovi biljaka mogu takođe da postanu žuti ako biljka ne dobija sve potrebne hranljive materije. Uzrok za ovo može da bude i voda koja je prepuna kalcijuma , i zato je dobro da za zalivanje ne koristite vodu direktno sa česme.

Ako je to problem, vrhovi biljke mogu prvi da požute.

Ako glavne vene listova potamne, a list počne da žuti između to je takođe znak da cveću fale hranljive materije.

Hranljive materije koje biljka zahteva variraju od vrste do vrste, a neke su izbirljivije od drugih. Važno je da pravilno dijagnostikujete problem da je ne biste uništili.

Virusna Infekcija

Ako vaša biljka ima virusnu infekciju, to može da izgleda kao mrlje, širenje žutih fleka po listovima širom biljke. Ovo može da bude praćeno deformisanim listovima i stablima, kao i promenjenom bojom cvetova.

Virusne infekcije kod biljaka možda neće moći biti izlečene i mogu da zaraze sve podložne biljke u blizini. Čim primetite bolesnu biljku, izolujte je od ostalih. Proverite susedne biljke kako biste osigurali da se širenje ograniči. Bolesnu biljku pomerite od ostalog cveća.

Foto: Shutterstock

cveće

Štetočine

Ako imate suv vazduh u zatvorenom prostoru, vaše biljke mogu patiti od štetočina. Štetočine biljaka, poput lisnih vaši i paukova, grinja, mogu sisati sokove iz vašeg lišća i činiti ih žutim ostavljajući mrlje. Proverite donju stranu listova i da li postoje fine mreže, što može ukazivati na prisustvo štetočina. Eliminišite biljne vaši i paukove i grinje insekticidnim sapunom. Takođe možete povećati nivo vlage oko vaših biljaka uz pomoć ovlaživača ili napuniti plitku tepsiju ili posudu sa šljunkom i vodom i postaviti biljke na nju radi dodatne vlage.

Presađivanje

Presađivanje biljke koja je trebala novi dom može je izložiti stresu i rezultirati žutim listovima. Ovo je normalan način na koji biljka pokazuje da pokušava da se smesti u svoje novo okruženje. Ovo se takođe može dogoditi ako presadite savršeno zdravu biljku koju ste doneli iz rasadnika. Najbolja stvar koju možete učiniti u ovom slučaju je da svojoj biljci date vreme da joj se korenje smesti i pronađe izvor hranljivih materija u novom zemljištu. Tokom ovog perioda, nemojte đubriti svoju biljku. Ako ste doneli novu biljku kući, sačekajte oko nedelju dana da je presadite kako biste joj dali vremena da se prilagodi vašem domu, prenosi thespruce.com.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija