• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

16.06.2024

10:00

Skuvajte jaja bez pucanja! Metod naših baka koji pali svaki put - caka je u kuvanju, a evo kako

Shuterstock

Dom i porodica

Skuvajte jaja bez pucanja! Metod naših baka koji pali svaki put - caka je u kuvanju, a evo kako

Podeli vest

Kako da skuvate jaja pravilno, a da ne puknu je ponekad pravo umeće, a nekoliko saveta i trikova će vam pomoći da budete uspešni u tome.

Kako da skuvate jaja pravilno, a da ne puknu je često pitanje, ali vredi da znate kako da ih pravilno kuvate, pa će vam ovi saveti biti značajni, poput toga da budete sigurni da jaja neće pući tokom kuvanja. 

Foto: Shuterstock

 

Sve zavisi od temperature

Mnogi ljudi su navikli da kuvaju jaja stavljajući ih u hladnu vodu. Međutim, ovaj metod nije uvek najbolji.

Izbor temperature vode zavisi od toga gde i na kojoj temperaturi su jaja čuvana. Ako su bila u frižideru, preporučuje se da ih stavite u hladnu vodu. Nagla promena temperature može izazvati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu vodu ih stavljate, a uz jedan trik lako ćete ih oljuštiti. Ako su se jaja malo zagrejala, na primer, bila su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u ključalu vodu.

Zašto jaja pucaju?

Sa oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagreva i širi. Pošto ljuska jajeta nije elastična, ne može da se istegne i samim time puca.

Foto: freepik

 

Kako izbeći pucanje jaja:

Ne ubacujte jaja iz frižidera u vrelu vodu.

Počnite da kuvate u hladnoj vodi.

Dodajte malo soli u vodu.

Zapamtite da je optimalno vreme kuvanja da biste dobili meko kuvana jaja 3-4 minuta, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuvana jaja 7-10 minuta. Takođe, da biste lakše očistili jaja, nakon kuvanja možete ih staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set