• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

22:01

Ove prelepe biljke nemojte saditi blizu ruža! Potpuno će ih uništiti (FOTO)

pexels.com

Dom i porodica

Ove prelepe biljke nemojte saditi blizu ruža! Potpuno će ih uništiti (FOTO)

Podeli vest

Prelepi jorgovani, ljutić i zevalice samo su neke od biljaka koje ne bi trebalo saditi u blizini ruža.

Poznato je da ruže zahtevaju posebne uslove za rast. Korisno je držati ih što dalje od velikih stabala i grmova jer im mogu oduzimati vodu, hranljive materije iz zemlje, kao i svetlost.  

Evo koje biljke koje nikad ne bi trebalo da sadite pored ruža.

Jorgovani

S obzirom na to da ruže imaju kompleksan i razgranat sistem korenja, nikad ih nemojte saditi pored drugih velikih drvenastih biljaka, kao što je jorgovan.

Naime, prelepi jorgovani uzeli bi ružama vodu i hranljive materije, a uz to su i osetljivi na pepelnicu, čestu bolest ruža, koja bi lako uništila obe biljke.

Foto: pexels.com

jorgovani

Zevalice

Zevalice su prepoznatljive po visokim cvetovima bele, žute i ružučaste boje, koji rastu u visinu, na predivno  razgranatim stabljikama.

Zevalice je jednogodišnja biljka koja uživa u sličnim uslovima poput ruža (mnogo sunca i umereno vlažna zemlja), no čak i naznaka pepelnice mogla bi uništiti zevalicu.

Svakako je sadite što dalje od ruža, kako bi obe vrste imale veće šanse za raskošan rast.

Foto: pexels.com

zevalice

Baštenski slez

Predivni baštenski slez ima velike roze cvetove i pravi je ukras svake bašte. Ova biljka voli istu zemlju kao i ruže, a potrebna joj je cirkulacija vazduha i dosta sunca. 

Ipak, sađenje sleza pored ruža nije dobra ideja. 

Stručnjaci naglašavaju kako su obe biljke osetljive na gljivice, a najbolji način da izbegnete ovu bolest jeste sadnja baštenskog sleza što dalje od ruža.

Foto: pexels.com

baštenski slez

Ljutić

Raskošni, žuti cvetovi ljutića cvetaju više godina i veoma su izdržljivi.  

Ali, reč je o invanzivnoj biljci koja zadržava vlagu i širi jednu od gljivičnih bolesti na koju su ruže veoma osetljive,  pa bi sađenje ljutića pored ruža moglo uništiti ruže. 

Foto: pexels.com

ljutić

Nana

Zbog svoje otpornosti na bolesti i sposobnosti odbijanja štetočina, nana je biljka bez koje mnogi baštovani ne mogu da zamisle svoju baštu.

Ali, ovo začinsko bilje je i vrlo invazivno, pa bi vrlo brzo moglo da nadvlada ruže u bašti oduzimajući im prostor, vodu i hranljive materije.

Takođe, jak miris nane može odbiti oprašivače od ruža. 

Foto: pexels.com

ljutić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija