• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2024

11:00

Ako idete na odmor kolima, ovo morate da znate! Proverite 5 stvari na vreme i budite bezbedni na putu

pexels.com

Dom i porodica

Ako idete na odmor kolima, ovo morate da znate! Proverite 5 stvari na vreme i budite bezbedni na putu

Podeli vest

Pre nego što krenete na željenu destinaciju, proverite 5 osnovnih stvari na svom automobilu, savetuju stručnjaci.

Evo šta sve treba da proverite na svom automobilu pre odlaska na odmor:

Da li su vaše gume prikladne za putovanje

Profesionalci naglašavaju važnost provere guma pre nego što krenete na put.

 - Pritisak u gumama nije samo ključan za to koliko će vaše putovanje biti glatko, već može uticati i na potrošnju goriva.

Oni savetuju: 

- Pogledajte u priručnik za svoj automobil ili u poklopac rezervoara za gorivo da biste pronašli optimalan nivo pritiska. On će se razlikovati za prednje i zadnje gume, a možete testirati i izmeniti pritisak na lokalnoj benzinskoj stanici ili kod kuće.

Foto: pexels.com

 

 

Uverite se da je vaš klima uređaj ispravan


Ne dozvolite da vas vrelina obuzda, proverite svoj klima sistem da biste bili sigurni da radi efikasno.

Stručnjaci upozoravaju:

- Znaci da bi vaša klima mogla biti neispravna su topao vazduh koji izlazi iz nje, minimalno izduvavanje ili izostanak izduvavanja.  

 - Druge indikacije oštećenja takođe mogu biti kondenzacija na dnu vašeg vetrobranskog stakla ili loš miris koji dolazi kroz ventilacione otvore.

Jedan od načina da proverite da li vaša klima funkcioniše je podizanje haube dok je klima uključena. Ako čujete zvuk otkucaja, ona u potpunosti funkcioniše i spremna je za korišćenje. Ako ne, možda će vam biti potrebna pomoć profesionalca.

Foto: pexels.com

 

 

Proverite tečnosti


Pre dugog putovanja automobilom, proverite da li je vaš automobil u potpunosti napunjen tečnošću za brisače.

Naime, tokom letnjih meseci, prljavština i prašina se mogu nataložiti na vetrobranskim staklima, tako da je neophodno da ih bezbedno i brzo očistite.

Rezervoar tečnosti za vetrobransko staklo možete pronaći ispod haube i dopuniti ga do maksimuma.

 - Ako vaš automobil nije bio nedavno servisiran, možda bi bilo dobro da proverite motorno ulje. Otvorite haubu dok je motor hladan i izvucite šipku za merenje. Obrišite kraj šipke i vratite je u otvor pre nego što ga ponovo izvučete da biste jasno videli nivoe ulja. Ako se ulje nalazi ispod najniže linije na šipki, moraćete odmah da dopunite ulje - objašnjava stručnjak.

Proverite akumulator

Većina vozača je svesna da su automobilski akumulatori u velikom riziku da se pokvare tokom zime, ali ono što mnogi ljudi ne shvataju je da problemi zbog toga obično počinju leti.

Stručnjaci ističu:  - Kada temperatura poraste, akumulator se brže troši, što znači da ste pod većim rizikom da umre pre vašeg putovanja.

 - Najbolji način da zaštitite bateriju (i novčanik) pre nego što krenete na put je da držite automobil parkiran u  hladovinu, u kojoj neće biti toliko pogođen toplotom -dodaju stručnjaci.

Foto: pexels.com

 

 Napunite komplet za hitne slučajeve


Kada je u pitanju vožnja, morate uvek biti spremni da se suočite sa neočekivanim. Zbog toga je komplet za hitne slučajeve i popravku neophodan ako naiđete na probleme na putu.

- Važno je da se pripremimo za brojne neočekivane probleme, tako da stvari kao što su kablovi za paljenje automobila, manometri pritiska u gumama, trouglovi upozorenja, kompleti prve pomoći, punjači za mobilne telefone, baterijske lampe, rezervna odeća, ćebad i reflektujući prsluci treba da budu deo neophodnog kompleta - savetuju profesionalci, prenosi Daily Star.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija