• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.08.2024

06:20

Evo kako da predškolca pripremite za polazak u prvi razred! 3 pravila olakšaće svima veliku životnu promenu

Pixabay

Dom i porodica

Evo kako da predškolca pripremite za polazak u prvi razred! 3 pravila olakšaće svima veliku životnu promenu

Podeli vest

Polazak u školu je veoma važan trenutak za svakog školarca jer s tim počinje njegova životna avantura, kažu svetski psiholozi. Iako je to odlazak u nepoznato i često predstavlja stres, stručnjaci kažu da polazak u školu može da bude i veoma zabavan ako dete pripremite na vreme za obaveze koje ga očekuju.

Da polazak u prvi razred ne bi bio stresan budućim školarcima a ni roditeljima, pogledajte kako treba da pripremite svoje dete za taj važan dan. Tri pravila olakšaće i roditeljima i deci početak nove životne avanture.

1. Pozitivna slika o školi

Prvi dan u školu često zna da bude stresan za dete. Ta napetost se povećava ako je roditelj imao negativno iskustvo u vezi sa polaskom u školu. Recite detetu da je to samo jedan korak ka obrazovanju. Pričajte mu da je to važno, jer kada poraste, moći će da se bavi stvarima koje voli. Osnovna škola je samo jedna lestvica ka ostvarenju tog cilja.

Foto: pexels.com

 

2. Pripremite dete na odvajanje od kuće

Objasnite detetu da polazak u prvi razred podrazumeva odsustvo od kuće i da će određeni period dana provoditi u školi sa učiteljima i drugarima. Na vreme mu objasnite da roditelji, bake i deke neće biti "dostupni" za njega dok pohađa nastavu. Ali mu obećajte da će posle povratka iz škole moći da izađe na igralište da se igra sa decom iz komšiluka.

3. Predočite mu obaveze

Recite detetu da je polazak u školu jedna vrsta obaveza. Kao što roditelji odlaze na posao, tako i ono treba da ide na nastavu. Objasnite mu da čas traje 45 minuta i da za to vreme treba da bude skoncentrisano i da sluša šta učiteljica predaje.

- Dete treba da zna da postoje određena pravila ponašanja i da škola nije kuća. Objasnite mu da će se u početku upoznavati sa drugarima iz odeljenja i predmetima, da će više vremena provoditi u igri, nego u učenju, ali kako vreme bude prolazilo, počeće ozbiljno da uče - savetuju stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)
Live TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)

Teroristička Islamska država preuzela je juče odgovornost za napad u petak uveče u nemačkom gradu Zolingenu, kada je napadač nožem ubio tri osobe i ranio osmoro. Kakva je sudbina Starog kontinenta i da li će evropljane koštati to što su u svoje države primili ogroman broj migranata? Na ovu temu za Informer TV govorio je akademik profesor dr Dragan Radenović u emisiji "Info dan".

25.08.2024

16:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Srbija