• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

21:00

Ovo je najlepše jesenje cveće! Može da cveta i do 6 nedelja, a jednostavno je za održavanje

Shutterstock

Dom i porodica

Ovo je najlepše jesenje cveće! Može da cveta i do 6 nedelja, a jednostavno je za održavanje

Podeli vest

Hrizanteme su popularne širom sveta zbog svoje lepote i jednostavnosti gajenja, a uzgajivači stalno stvaraju nove varijetete kako bi zadovoljili ljubitelje ovog cveća.

Hrizanteme, jedno od najomiljenijeg cveća širom sveta, privlače pažnju svojom lepotom i raznovrsnošću boja i oblika. Uzgajivači stalno rade na stvaranju novih sorti kako bi zadovoljili rastuće želje ljubitelja ovog prelepog cveća.

Bilo da ih gajite u bašti ili na terasi, hrizanteme su zahvalne i jednostavne za održavanje, tako da lako možete osigurati da vaše dvorište bude preplavljeno cvećem tokom čitave duge jesenje sezone.

Foto: Shutterstock

 

Hrizanteme su osetljive na vaši

Ono što je karakteristično za hrizanteme je njihova osetljivost na dužinu dana. Rane sorte počinju da formiraju pupoljke kada se dan skrati na 14 sati, a cvetanje obično počinje osam nedelja kasnije. To se najčešće dešava početkom septembra, ali na nekim mestima mogu procvetati čak i u avgustu.

Ako planirate sami da razmnožavate hrizanteme, trebalo bi da ih posejete od četiri do šest nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Kada opasnost od mraza prođe, izdanke možete presaditi u baštu.

Pozne sorte hrizantema cvetaju krajem septembra i početkom oktobra, a period cvetanja traje između četiri i šest nedelja. Za ovako kasno cvetanje, najbolje je da ih posejete krajem maja ili početkom juna.

Kako bi hrizanteme bile bujnije i imale više cvetova, preporučuje se pinčiranje kada dostignu visinu od oko 12 cm. Kada narastu na oko 20 cm, možete skratiti grančice za oko jedan centimetar.

Obratite pažnju na zalivanje, jer su hrizanteme osetljive na biljne vaši i buđ, pa se ne preporučuje prskanje odozgo.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)
Tenis

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)

Beloruska teniserka Arina Sabalenka (26) osigurala je mesto u finalu Ju-Es opena nakon što je u polufinalnom meču nadigrala Amerikanku Emu Navaro. Međutim, ono što dodatno ističe Sabalenku pred odlučujući meč za titulu jeste jedan zanimljiv statistički podatak koji je svrstava iznad najbojih igrača sa vrha ATP liste - poput Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza i Janika Sinera.

06.09.2024

17:15

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!
Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, raste broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenosi domaći komarac. U Srbiji je registrovano ukupno 28 obolelih što je za osam više nego prethodne sedmice., a prvi slučaj registrovan je i na teritoriji Šumadije.

06.09.2024

16:58