• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

11.01.2019

12:34

OVA MAMA JE GEJMER! Interesantna godina za gejmere! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Interesantna godina za gejmere! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Znate li koja velika svetska manifestacija se danas završava? Ako ste pomislili na CES koji se održava od 8.01.do 11.01. onda ste pravi poznavalac tehnologije. Tih par dana Las Vegas nije samo mesto za one koji žele da okušaju sreću na aparatima i ruletima već je i mesto na kome se skuplja elita IT-ja i gaminga. Svaki renomirani novinar iz ove branše nikada ne preskače ovaj događaj

CES se održava 50 godina i brojke za ovu godinu su imponzantne. Preko 182 hiljade posetilaca, više od 4.5 hiljade izlagača i verovali ili ne, hiljadu predavača i učesnika panel diskusija.

Za razliku od samo gejmerski orijentianih sajmova o kojima sam pisala, ovde se prikazuje i sve ono što može poboljšati kvalitet rada i života. Dosta noviteta je ove godine prikazano u segmentu sportskih manifestacija i dešavanja. Iako je prvobitno planirano da se unapređuju e-sport turniri u velikim arenama, došlo se do pametnih arena koje ne samo da pružaju veću bezbednost posetiocima već kako izlagači tvrde, poboljšavaju i performanse sportista.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

A sportisti sve više vežbaju na VR-u. Iako je ova tehnologija u početku imala dosta problema sa bolovima u glavi i sličnim manifestacijama, kompanije nisu digle ruke već su nastavile da se trude da unaprede ovaj proizvod. Startup Black Box VR je prvo predstavljanje svoje fitnes tehnologije virtualne realnosti imao baš na ovoj manifestaciji. Priznaju da su imali velika očekivanja i da su sva prevaziđena. Interesantan je podatak da je broj njihovih pratilaca na društvenim mrežama povećan za preko 45% ya vreme CES-a. Velike kompanije poput Walmart-a koriste VR tehnologiju za obuku svojih radnika. NFL timovi kao što su Dallas Cowboys i New York Jets vežbaju uz pomoć VR-a ali je on i deo priprema skijaških i snowboard timova koji se pripremaju za Zimske Olimpijske igre. Sportisti koji su govorili na CES-u o svojim iskustvima su istakli da su iskustvo i praksa na ovaj način neprocenjivi. Statistika kaže da je prosečno poboljšanje oko 30% kod svih.

5K je novitet koji je izazvao veliko interesovanje ali nikome nije novitet. O 5K konzolama se priča već mesecima ali je još uvek sve od znakom pitanja kada je lounch u pitanju i to sve zbog malih čipova koji se prave od trenutno deficitarnih materijala.

Samsung je predstavio gejmerski laptop koji su svi proglasili jednim od 10 najboljih gaming proizvoda ovog sajma.  Dell Alien je redovno najupadljiviji sa novim proizvodima a model koji su predstavili je trenutno najjači gejmerski prenosni računar. Tu su najnoviji Intel procesor,  Nvidia Gforce grafika, unapređeno hlađenje ali i meni prelepa belo srebrna svetleća tastatura. Asus ROG je išao malo u budućnost i ponudio odvojivu bežičnu tastaturu ali i najinovativnije hlađenje na postolju laptopa. Touch pad koji svetli kao numerićka tastatura je definitivno hit. Razer se pored već prihvaćenih periferija sve više okreće laptopovima i monitorima, pa čak i opremom za strimovanje. Sve što je potrebno jednom gejmeru. Corsair pored nagrađene memorije ima i nove periferije i dosta novih proizvoda ali izgleda da nema sreće sa distribucijom u Srbiji. Nisam sigurna da ćemo njihove proizvode sa CES-a videti na našem tržištu.

AMD je kažu oduševio sa novim AMD radeo VII Prvim 7nm gejmerskim GPU (graphics Processing unit). Dok je njihov Predsednik i Chief Executive Officer Dr. Lisa Su ponosno govorila na sceni, iza nje su se prikazivale najnovije igre kako bi gledaoci videli kako sve to izgleda. Procesor je osnova svakog računara a bitan je i gejmerima. Intel I9 9th gen CORE procesor je dokazao do 45% više FPS pri igranju Conqueror’s Blade u odnosu na PC od pre 2,3 godine. Igranje, strimovanje i snimanje Total War: WARHAMMER II je 32% u odnosu na navedeni PC. WoT se pokazao 37% bolji u performansama. MSI se polako vraća među lidere u gejmingu a njihov Gefore RTX 2080 gejmerski laptop će se sigurno naći i kod nas u radnjama. Pitanje je samo kada... Dok se neki bore dizajnom koji ume da bude lep ali težak, pa laptopovi postaju i opterećenje pri putovanjima, ovde se radilo na tome da laptop bude što lakši, manji i da baterija traje što duže ali i da grafika bude što bolja uz RTX tehnologiju.

Opšti komentari poznatih novinara su da je ove godine ponuda laptopova vratila veru u to da se na njima mogu igrati fenomenalne igre bez opterećenja.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

A igre? Retro je i dalje aktuelan pa su neke kompanije pokušale da naprave nove verzije aparata za igranje arkadnih igara u velikim, javnim prostorima. Nisam sigurna da će biti baš toliko popularne da se u Japanu ponovo napravi nestašica metalnih novčanica od 100 jena koje se ubacuju u ovakve aparate, kao što kaže mit o popularnosti Space Invadersa sedamdesetih.

Neki davno najavljivani naslovi bi trebalo da se ove 2019. pojave u radnjama. Day’s gone sam pre dve godine videla kao najavu na E3 a ista i dalje nije na tržištu, a finalna informacija je 26. April. Iako ja nisam ljubitelj zombija, znam da je mnogi nestrpljivo očekuju.

Januar nam donosi i The Walkind dead: The final season epizoda 3, Resident Evil 2 totalno remasterovan ali i predivni Kingdom Heart 3.

Februar je rezervisan za iznenada najavljeni Far Cry: New Dawn, Metro Exodus, Trials Rising...

A Mart je prepun fenomenalnih igara. Tu su Dead or Alive 6, Devil May Cry 5, Tom Clancy’s The Division 2 sa unapređenom grafikom, Tropico 6...

Ove godine se kod nas u zemlji planira više gejmerskih turnira i sajmova tako da GamesCon dobija konkurenciju a Srbija se sve bolje pozicionira u ovoj industriji i e-sportu.

Sigurna sam da nam predstoji interesantna godina za gejmere.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija