• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

15.03.2019

10:35

OVA MAMA JE GEJMER! Istorija IT i Gejminga u svetu i Srbiji! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Istorija IT i Gejminga u svetu i Srbiji! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Ovog vikenda ću imati tu čast da budem jedan od predavača studentima FON-a, i svima onima koji su zainteresovani da čuju neku malo drugačiju priču o razvoju i povezanosti IT industrije i gejminga

Mlađe generacije misle da je sve počelo najnovijim mobilnim telefonima i društvenim mrežama, dok starije generacije, bar ovde u Srbiji, nisu upoznati sa kompletnom istorijom ove industrije.

Dok je kod nas vrhunac informacija bio radio, pa TV oko kojih su se skupljali članovi porodice i komšiluka kako bi saznali najnovije informacije, na drugom kraju sveta su se pravile neverovatne mašine za obradu podataka.

Ideje o periodu kada se pojavljuje IT su različite. Realno, da nije bilo Nikole Tesle, računari ne bi verovatno bili sastavni deo naših života. Ali ideja o informacionim tehnologijama je stara više hiljada godina. Smatra se da je početak svega bila komunikacija slikama jos u praistorijsko doba. Razvojem ovog načina komunikacije, došli smo da današnjih društvenih mreža. Skup slika o bitnim informacijama su danas veliki serveri sa nebrojeno podataka o svemu i svima. Naučnici se slažu da se ipak istorija IT-ja deli na:

Pre-mehaničko, Mehaničko, Elektromehaničko i Elektronsko doba.

Pre-mehaničko doba je period između 3000 pre nove ere i 1450 posle nove ere. Komunikacija između živih bića se obavljala kroz rane jezike ali se više komuniciralo korišćenjem crteža poznatih kao petroglifi, a osnova na kojoj se crtalo su bile stene. To je bio osnov za razvoj fonetskog pisma. Ovaj način komunikacije je postajao sve popularniji i broj podataka koji se razmenjivao je rastao. Papir i olovka su bili sledeći korak u razvoju a faza do toga je bila vlažna glina. Svi znamo da je papirus biljka koja se i danas koristi za crtanje i pisanje. Zapisi i informacije su se i dalje umnožavali a pojavio se i problem čuvanja svih bitnih informacija. Tako nastaju prve knjige a i prve biblioteke kao mesta za bezbedno čuvanje informacija.

Mehaničko doba

Ovo je prvi “stepenik” u razvoju gde se može videti neki odnos između prvih formi informacionih tehnologija i sistema koji se koriste u današnje vreme. Ovo je period od 1450 do 1840. Tu imamo pronalaske koji su u osnovi primitivni analogni kompjuteri. Tehnologije kao Pascaline koje je izumeo Pascal bile su popularne u ovom periodu kao neka vrsta mehaničkog kompjutera. Charles Babbage je napravio  malo drugačiju tehnologiju u istom periodu. Nekoliko interesantnih mašina je izumljeno tada a ni jedna nije ni približno efikasna kao današnji kompjuteri. Ipak, tada su bile vanvremenske i bitan su deo evolucije informacionih tehnologija. Najbitnija karakteristika svih njih je da su bile ogromne.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

Elektromehaničko doba

U ovom periodu počinju da se naziru sličnosti sa tehnologijama koje koristimo poslednjih dvadesetak godina. Ovo je period od 1840 do 1940. Tada je napravljen prvi telegraf a Samuel Morse je izmislio Morzeov kod 1830. Ubrzo je patentirani i telefon kao sredstvo komunikacije koje neverovatno unapređeno koristimo i danas. 1800-te je dizajniran i pušten u prodaju prvi radio. To su sve bitni koraci u razvoju ka onome što danas nazivamo IT.

Howardski Univerzitet je napravio prvi digitalni kompjuter u Americi 1940. godine.  Verovali ili ne, ne samo da je bio neverovatno veliki, nego je težio preko 50 tona. Radio je na principu kartica. I odmah nakon ovoga su naučnici počeli da istražuju načine da naprave manje uređeje.

Elektronsko doba

Ovaj period je započeo 1940 sa izradom prvih kompjutera a zvanično traje i danas. Jedan od prvih funkcionalih sistema je bio ENIAC, prvi brzi digitalni kompjuter. Mogao je da se programira u cilju rešavanja velikog broja komplikovanih kompjuterskih problema. Bio je dizajniran za Američku vojsku u cilju boljeg planiranja  napada. Ovaj system je bio “lakši” pa je imao samo 30 tona. Posle vakumskih cevi i kartica u sistemima kao što su  Mark I (Mark One) i ENIAC. Tu je zatim čuvanje podataka preko rotacionih magneta. Tranzistori zamenjuju vakumske cevi a magnetne trake smenjuju kartice. Promene se nastavljaju i sa pojavom programskih jezika kao što su COBOL i FORTRAN.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

A skladištenje podataka se preko traka i flopi diskova seli na virtualne prostore za čuvanje podataka. Ja i dalje u ormanima imam stare flopi diskove i igre smeštene i na preko 6 cd medija ali nekako nemam želju da koristim Cloud.

Ukoliko ste odgledali seriju TIMELESS, epizoda Space Race, kada se vraćaju u period slanja rakete na mesec, sigurna sam da ste se slatko nasmejali kada Katherine Johnson, jedna od prvih žena administratora izjavi da poseduju neverovatnih 2MB za čuvanje podataka i nadzor svih programa rakete.

Mislim da smo vremenom prestali da cenimo sve ono što je rađeno, istraživano i napravljeno kako bi nam život u današnje vreme bio jednostavniji. A možda smo se baš zbog svega toga toliko i otuđili i počeli da posmatramo stvari vrlo limitirano. Sigurna sam da ni jednom od naučnika koji su se bavili unapređenjem IT-ja (i gejminga) nije padalo na pamet da će nas to naterati da sve više ostajemo zatvoreni u svoja 4 zida i da neke predivne delove i  bića ove planete posmatramo samo kao slike na svojim telefonima.

Da li je to razlog da dopuštamo da neke predivne vrste izumiru?

Da li nas je toliko tehnologija promenila pa nemamo emocije i prvenstveno svest o tome da svojim nemarom uništavamo planetu na kojoj živimo?

Do sledećeg petka, razmislite o tome!

www.indijankadanka.com

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija