• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

17.05.2019

12:03

OVA MAMA JE GEJMER! Prvo pravilo igre – Upoznaj neprijatelja! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Prvo pravilo igre – Upoznaj neprijatelja! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Kada se spomene gejming – odmah se kaže da je to bolest zavisnosti. To je zvanično i to je dokumentovano. Ali retko ko ide dalje od toga

Ali da li je sve baš crno i belo?

Kako se protiv gejminga boriti?

Prvo i osnovno, ne samo kada je gejming u pitanju je “upoznaj neprijatelja”. Ako znate koje su mu slabosti a šta jače strane, znaćete kako da se borite. Na žalost, čak i oni koji bi zbog profesije to morali da urade nisu želeli da se malo više pozabave gejmingom na ovaj način.

Pre par nedelja sam bila na sastanku roditelja srednje škole i predavanju na temu nasilja. Puna učionica i dva predavača. Razlog zbog koga smo bili pozvani a koji nije ni spomenut je maltretiranje devojčice koja je zbog svega htela da podigne ruku na sebe a sada pred kraj školske godine želi da menja školu. Krenulo se od osnovnih stvari kao što su godine kada može da se odgovara za svoje postupke, šta sve spada u nasilje i kako bi roditelji trebalo da edukuju decu.

Brzo smo došli do dela koji mislim da treba obraditi na drugi način. To što mi stariji neke stvari teže razumemo i usvajamo nije opravdanje za nerazumevanje i možda pogrešan pristup. I tu navodim redosled po kome se govorilo.

Viber grupe u školama nisu dobre – Objašnjenje je da se pravi razlika između onih koji imaju i nemaju mobilne telefone. Realno, da li je to tačno? Čim nam deca krenu u školu mi im damo neke najjednostavnije telefone da bi znali šta se dešava. I roditelji prave takođe svoje grupe kako bi delili informacije. Zašto ne iskoristiti maksimalno od te povezanosti i mogućnošću blagovremene informacije? Napravite i njima i vama pravila ponašanja u viber grupama i insistirajte na tome.

Deca dele podatke i slike na društvenim mrežama – Svi znamo da je to problem. U naše vreme kažu da toga nije bilo. I to je tačno ali je uvek bilo onoga „Ne otvaraj vrata nepoznatima“ ili „Ne razgovaraj sa strancima na ulici“. Ponašanje na društvenim mrežama je samo nova varijanta istog. I iskreno, zar nije osnovno što morate uraditi kada im date mobilni ili otvorite nalog na mrežama da sednete i pričate? Objasnite im zašto to tako treba da bude. Kažite im da brinete i kao meni moja mama u svoje vreme, stalno dajte neke primere. Proveravajte ih povremeno. Oni su deca i nije dovoljno da im se kaže samo jednom.

Deca su stalno na društvenim mrežama – A da li su manje od nas? Sećate li se kako su naši roditelji govorili da smo stalno na telefonu? I to ne mobilnom. U naše vreme su bili oni Iskra fiksni telefoni koje smo kradom noću unosili u naše sobe ili kupatila i po celu noć pričali sa prijateljima. Meni su govorili i da sam stalno pored radija ili slušam ploče. A to stalno je bilo Hit nedelje 202 svako veče sa finalnim izborom subotom i Ventilator Zorana Modlija. Ploče Boa i Duran Duran dok se ne izgrebu. Danas je to yuotube.

Jedna devojčica iz trećeg razreda se preko Instagrama zaljubila u robijaša i dopisuje se sa njim. Da li je to do Instagrama ili je ovaj tip ljudi uvek privlačio pažnju? Koliko devojaka je pisalo Kristijanu Goluboviću u zatvoru i bilo zaljubljeno u njega? Nekada se pisalo na papiru a danas virtualno.

I naravno, posle par minuta smo došli i do gejminga. „Znate oni igraju igrice i nasilni su“. Da li su nasilni zbog igrica i ima li zabeleženih slučajeva kod nas? Zašto mislite da je zbog gejminga? Znate li zbog koje igre? Šta je prethodilo nasilju i koji su simptomi?

Odgovora sa objašnjenjima nije bilo.

Znam da umem nekada da budem možda i dosadna sa pitanjima ali ako mi neko kaže da nešto nije dobro onda želim da imam kompletne informacije. Naročito ako znam i drugu stranu priče. I pored pitanja koje sam postavila, dala sam i svojih par argumenata u korist gejminga. Posle sastanka mi je predavačica rekla da nikada tako nije posmatrala gejming a nije ni bila upoznata sa činjenicama koje sam ja iznela. A da li će i ona i ostali koji predaju na ovu temu poželeti da bolje upoznaju bolest zavisnosti o kojoj pričaju?

Roditelji na sastanku su mi samo pokazali koliko se malo zna o ovoj temi i koliko sam bila u pravu sa mojim prethodnim tekstovima.

Kao deca koja misle da će problem nestati ako ga ignorišemo. Neće! Ako od dece očekujete da vas slušaju i razumeju, potrudite se da se i vi isto tako postavite prema njima. Ako želite da se borite protiv gejminga bar prvo upoznajte protivnika.

Koje igre igraju i ko su im saigrači?

Sedite pored njih i gledajte kako igraju. Pitajte ih šta je to što ih privlači baš toj igri. Proverite na internetu ukoliko nemate sve informacije. Razgovarajte sa drugim roditeljima o tome šta njihova deca igraju. Podelite iskustva i nikako se nemojte stideti toga da kažete da vam je dete gejmer. Nemojte kuvati ručak već napravite sendvič i odvojite vreme. Vama to možda izgleda kao kapitulacija a ja vam kažem da neke bitke treba i izgubiti da bi se dobio rat.

Naučite šta je odgovorno igranje i insistirajte da se toga pridržavaju

Svaki đak mora da zna da mu je škola na prvom mestu i da tek posle završenih zadataka i učenja može da sedne da igra igre. Nemojte insistirati na tome da gejming bude poslednji na listi dodatnih aktivnosti. Dozvolite njima da tu naprave svoje prioritete. I kada im date da igraju određeno vreme bitno je da to ispoštujete u potpunosti. Kao što nećete prekidati trening fudbala, košarke ili plivanja da bi detetu dali da jede ili ga nešto pitali, trudite se da se tako postavite i prema igrama. Ne insistirajte na pauzi da večera ili da samo pogleda nešto. Toga u igrama nema. Ako je dete ispoštovalo traženo, cenite to i pustite ga dogovoreno. Deca su deca i uvek će biti momenata kada će tražiti više i nemojte popuštati samo zato što niste raspoloženi za svađe ili ste preumorni. Pravila mora biti.

Naučite da ih slušate i kada govore o onome što ne razumete

Novi puška u Battle Royal je Assulat Rifle. Juče je Fortnite imao John Wick skin zbog premijere novog filma... Ukoliko pokažete interesovanje oni će vam oduševljeno pričati o ovim stvarima a da vi nemate pojma šta je to. Nemojte ih prekidati rečima da se u to ne razumete već ih pustite da vam objasne i budite srećni jer dele sa vama informacije koje su njima bitne. Kao što mi želimo da nauče sve za školu, da čitaju knjige ili da saslušaju nešto nama bitno i oni žele da nauče vas. Uživajte u tome!

Istražujte

Svaki put kada se na poslu susretnete sa nečim novim trudite se da se upoznate i ovladate time kako bi bolje radili svoj posao. Ako planirate da kupite neki uređaj vi provodite dane istražujući po internetu iskustva korisnika. Sprema vam se neko novo jelo i nije vam problem da koristite google da nađete najnoviji recept. Krema u prodavnici vam je malo skupa ali ipak gledate komentare i računate da li se isplati kupiti je. Zašto bi onda bio problem da se potrudite da saznate sve o gejmingu? Voleli ga ili ne na vama je da ga upoznate pa onda donosite sud.

I da završim ovaj tekst kako smo završili i predavanje:

U Srbiji je najmasovnija bolest zavisnosti - alkohol po predavačici. A najviše se govori o gejmingu i normalno je da se zapitamo zašto i da li je i tu potrebno naći neki drugi pristup problemu.

Najjači utisak predavanje mi je ipak činjenica da je par roditelja prišlo predavačici i pitalo je da se dogovore da ona porazgovara sa njihovom decom jer će je bolje razumeti.

Ukoliko želite da malo istražite gejming, krenite od današnje emisije na nacionalnoj televiziji. Ekipa naučnog programa je uradila emisiju NAUKA 2019 - Video igre. Možda da napravite prvi korak u borbi protiv gejminga i odgledate je u 19.05 zajedno sa svojim detetom.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija