• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

20.03.2020

16:57

CVETAJU INTERNET PREVARE! Obratite pažnju da li ste dobili OVAKVU PORUKU, mnogi koriste novonastalu situaciju!

Hi-Tech

CVETAJU INTERNET PREVARE! Obratite pažnju da li ste dobili OVAKVU PORUKU, mnogi koriste novonastalu situaciju!

Podeli vest

Nacionalni CERT - Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge upozorio je danas građane da budu oprezni prilikom komunikacije na Internetu i mobilnim uređajima u novonastalim okolnostima.

Kako se navodi u saopštenju, oprez je neophodan jer postoji veliki broj fišing i ransomver kampanja na Internetu, kao i malicioznih aplikacija namenjenih mobilnim uređajima.

Osim kampanja koje stižu na mejl adrese korisnika putem Interneta, primećene su i kampanje koje mogu stići i u vidu SMS poruka ili poziva na mobilne uređaje korisnika.

Foto: Pixabay

U tim porukama, pozivima ili malicioznim aplikacijama se najčesće pominju informacije koje se tiču virusa COVID 19, ali se javlja i veliki broj poruka drugačijeg sadržaja s obzirom da su korisnici tokom trajanja okolnosti koje su uzrokovale uvođenje vanrednog stanja, više usmereni na komunikaciju putem interneta i mobilnih uređaja.

U cilju preventivnog delovanja, Nacionalni CERT skreće pažnju svim građanima da ukoliko dobiju takvu poruku ili poziv, a u kojima se od njih zahteva unos ličnih podataka poput korisničkog imena i lozinke, matičnog broja, broja tekučeg računa, broja platne kartice i odgovarajućeg PIN-a (eng. Personal Identification Number) i slično, da dodatno provere legitimitet takve poruke ili poziva kako bi onemogućili eventualnu zloupotrebu svojih kreditnih ili ličnih podataka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija