• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pc press/informer.rs

07.04.2020

21:00

OVO VAM SE NEĆE DOPASTI! Fejsbuk pokušao da kupi spajver za nadgledanje korisnika?!

Hi-Tech

OVO VAM SE NEĆE DOPASTI! Fejsbuk pokušao da kupi spajver za nadgledanje korisnika?!

Podeli vest

Teške optužbe...

Svi smo naišli na slučajeve kada pričamo o nečemu, a oglas za taj proizvod se kasnije pojavio na Facebook-u. Gigant društvenih mreža dugo je negirao da špijunira svoje korisnike, ali prema nedavnom izveštaju Motherboard-a to ne znači da nisu pokušali.

Kako se navodi u izveštaju, Facebook se obratio špijunskoj kompaniji zvanoj NSO Group u pokušaju da kupi softver koji bi mogao da se koristi za špijuniranje korisnika. Za one koji nisu upoznati, NSO stvara špijunski softver koji se zove Pegasus. Ovaj softver može da se koristi za daljinsko inficiranje mobilnih telefona i krađu podataka s njih, a vlade su ga ranije koristile za hakovanje WhatsApp-a. Facebook trenutno vodi pravnu bitku s NSO-om zbog incidenta hakovanja WhatsApp-a, i tako su ove informacije izašle na videlo.

Foto: Pixabay

U izjavi CEO-a NSO, Shaley Hulio, piše: „Facebook predstavnici su izjavili da je Facebook zabrinut zbog toga što je njihov način prikupljanja korisničkih podataka putem Onavo Protect-a manje efikasan na Apple uređajima nego na Android uređajima. Predstavnici Facebook-a su takođe izjavili da je Facebook želeo da koristi navodne mogućnosti Pegasus-a za praćenje korisnika na Apple uređajima i bili su spremni da plate za mogućnost praćenja Onavo Protect korisnika.“

Kasnije je Facebook odgovorio na ovu izjavu sopstvenom koja glasi: „NSO pokušava da odvrati pažnju sa činjenica koje su Facebook i WhatsApp podneli na sudu pre šest meseci. Njihov pokušaj da izbegnu odgovornost uključuje netačne predstavke o njihovim špijunskim softverima i diskusiju sa ljudima koji rade u Facebooku.“

Da li je to tačno ili ne, nije jasno, ali postupci Facebook-a tokom godina su definitivno predstavili kompaniju u lošem svetlu sa raznim skandalima vezanim za privatnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

IMAMO LI RAZLOGA ZA STRAH?! Mašine će uskoro moći da nam čitaju misli!
Hi-Tech

IMAMO LI RAZLOGA ZA STRAH?! Mašine će uskoro moći da nam čitaju misli!

Mašina koja u realnom vremenu pretvara misli u kompletne rečenice mogla bi da unese revoluciju po pitanju komunikacije sa ljudima koji ne mogu da se kreću ili govore. Tim naučnika kreirao je sistem veštačke inteligencije koji moždanu aktivnost pretvara u tekst, čime se „čitanje misli“ približilo realnosti.

01.04.2020

20:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija