• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

06.11.2020

09:30

STIŽU REŠENJA ZA POREZ NA ZARADU IZ INOSTRANSTVA! Jutjuberi DUGUJU za porez 1,15 milijardi evra!

Hi-Tech

STIŽU REŠENJA ZA POREZ NA ZARADU IZ INOSTRANSTVA! Jutjuberi DUGUJU za porez 1,15 milijardi evra!

Podeli vest

Na adrese oko 100.000 srpskih jutjubera, influensera, programera, izdavalaca stanova na dan, onlajn kladioničara i profesora i grafičkih dizajnera počela su da pristižu rešenja Poreske uprave zbog neplaćenog poreza na dohodak u ukupnom iznosu od čak 1,15 milijardi evra!!!

Reč je o neplaćenim nametima na zarade iz inostranstva u poslednjih pet godina, a koje su po zakonu morali da prijave i plate! Prema podacima do kojih je Informer došao, samo jedan odsto njih redovno plaća porez državi, a to su pre svega oni frilenseri koji godišnje zarađuju više od pola miliona evra!

Kontrola uplata

Portal "Startit" objavio je jedno rešenje Poreske uprave koje je stiglo jednom frilenseru koji se bavi kreiranjem igrica na mobilnim uređajima. On je, prema rešenju, u obavezi da plati ukupno 7,7 miliona dinara ili oko 65.000 evra poreza na prihod iz inostranstva u poslednje četiri godine!!! Poreska kontrola ovog frilensera počela je u junu ove godine. Kako piše u rešenju, "kamata je obračunata od datuma prispeća poreske obaveze do 21. septembra 2020. godine". Tako će, osim obračunatog poreza, morati da plati i kamatu za četvorogodišnji period.

Foto: Reuters

- Sve u svemu, 15 dana mi je rok za plaćanje, imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje. Moj dug prema državi su izračunali na 7,7 miliona dinara. I da, naravno, nemam to da platim. Nisam ni stalno zaposlen, pa ni kredit ne mogu da podignem. Ako mi i odobre reprogram duga na dve godine, nemam odakle da mesečno za dug izdvojim 2.700 evra!?! - kaže ovaj IT stručnjak koji je svoju priču objavio na društvenim mrežama.

Ako se uzme u obzir da na poreze odlazi oko 50 odsto prihoda do kojih dođu frilenseri, onda je jasno da je ovaj programer za pet godina zaradio oko 15 miliona dinara, godišnje tri miliona, a mesečno mu je iz inostranstva na račun stizalo 250.000 dinara (2.100 evra), pod uslovom da je svakog meseca zarađivao.

Visoke kamate

- Na sve to idu nenormalne kamate. U mom slučaju, za 2017. dodaju skoro 40 odsto za kamate - rekao je ovaj frilenser.

Prema proceni Centra za istraživanje javnih politika, prihodi frilensera u Srbiji su u proseku mesečno oko 80.000 dinara bruto za muškarce i 60.000 dinara za žene.

Foto: Reuters

- U slučaju da su, na primer, u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate u najboljem slučaju oko 270.000 dinara godišnje, što dođe negde oko 2.300 evra - kažu u ovom centru.

S obzirom na to da Poreska uprava ima zakonsku mogućnost da naplati poreze za pet godina unazad (pre toga sve zastareva), to znači da je svaki frilenser koji nije uplaćivao poreze dužan državi u proseku 11.500 evra, i to bez kamata. Svi oni zajedno duguju oko 1,15 milijardi evra za porez.
Ipak, neki frilenseri zarađuju mnogo više od ovog proseka. Na primer, najpopularniji domaći jutjuberi, sa više od milion pratilaca, prihoduju godišnje između 618.000 do 860.000 dolara.


Mora da se plati

Stručnjak za poreze Ivan Raonić ističe da nije pravedno da neko ostvaruje prihode, a da na to ne plaća porez.

- Svi treba da plaćaju porez u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima. Na kraju mi i ne znamo šta je frilenser, to ne postoji kod nas. Ili treba da plaćaju porez kao fizička lica ili kao preduzetnici. Sada se nagomilalo mnogo novca koji oni duguju državi. Jedino što sada Poreska uprava dobija podatke od NBS o novcu koji im leže na račune iz inostranstva, pa lakše može da uđe u trag onima koji izbegavaju ovaj namet - ističe Raonić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Dug 7,7 miliona dinara a "naravno" nema odakle da plati... pa porezni dug je visok zato što su prihodi bili visoki. Čemu ova reč "naravno"? Da neko kaže "bio sam bahat pa sam potrošio pola miliona evra, nisam računao na porez" je ok... ali "naravno nemam 70 000 za porez", nije pravi odgovor.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija