• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

01.01.2022

11:06

ROBOT POČEO DA PLAŠI LJUDE KOJI SU GA KREIRALI! Da li je ovo REALNO - pogledajte šta RADI (VIDEO)

Printscreen You Tube Engineered Arts

Hi-Tech

ROBOT POČEO DA PLAŠI LJUDE KOJI SU GA KREIRALI! Da li je ovo REALNO - pogledajte šta RADI (VIDEO)

Podeli vest

Britanska kompanija Engineered Arts objavila je video u kojem je prikazala svog humanoidnog robota Ameca, koji je sposoban da prikaže najtačnije ljudske izraze

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak i jasno "uvredi" zbog upada u lični prostor.

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom, koje mu ispred lica pravi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomeri je od svoga lica. Time je robot pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na upad u lični prostor.

 - Ovo čak počinje da nas plaši - napisali su u opisu videa.

Ameca za oči ima kamere visoke rezolucije, kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može da se osmehuje, rutinski trepće, drhti od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom.

Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amecini pokreti trenutno ograničeni na gornji deo tela, iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

 - Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amecine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota -  navode u Engineered Artsu.

Iako se čini da je svesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameca nije opremljena punom veštačkom inteligencijom. Umesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija