• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2022

16:21

OSTAVLJATE PUNJAČ STALNO UKLJUČEN U STRUJU? Evo zašto TO NIJE DOBRO!

Hi-Tech

OSTAVLJATE PUNJAČ STALNO UKLJUČEN U STRUJU? Evo zašto TO NIJE DOBRO!

Podeli vest

Stručnjaci kažu da punjač za telefon treba da isključujemo iz struje, najpre zbog bezbednosnih razloga, a potom i zbog ekonomskih

Naime, većina nas ima običaj da punjač od mobilnog telefona, laptopa, ili tableta, ostavi uključen u struju. I ovo svima deluje nebitno i kao sitnica, međutim, stvari stoje potpuno drugačije. Verovali ili ne, ali ostavljanjem punjača u utičnici i te kako trošimo struju.

„How-To Geek“ je poznati IT portal koji je jednom prilikom napravio eksperiment, ne bi li utvrdili koliko punjači za tablete, mobilne telefone i tablete zaista potroše struje, kada ostanu uključeni.

Oni su iskoristili merni uređaj koji su priključili u struju, a zatim na njega i punjače. Jedan punjač maltene nije pokazivao nikakvu potrošnju, jer, bez prikačenog uređaja sa druge strane, nije vršio nikakvu funkciju.

Foto: Pixabay

Punjač


I sad je računica prilično jasna. Ako bi tih sedam punjača, i nakon punjenja, ostali uključeni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, za 365 dana, odnosno 8.760 sati, bilo bi potrošeno ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje.

Naravno, ovo ne može da se uzme kao potpuno pouzdan i od strane stručnjaka potvrđen podatak, međutim, može da bude orijentacioni pokazatelj.

Svakako je punjače, bez obzira na to da li i koliko struje troše, preporučljivo isključiti, nakon što završite sa punjenjem uređaja, a pre svega iz bezbednosnih razloga. Na kraju krajeva, pokušajte jedan mesec da ovako funkcionišete i ubzro će vam, po računu za struju, biti jasno ima li razlike.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pekicmeki

pre 1 godinu

halo ljudi šta vam je? Potrošeno je ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje za godinu. U dinarima je to oko 15. I to skupe. A ko je ovde lud? Malo više od dinar mesečno. Ja da ga vadim neću

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija