• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: smartlife/informer.rs

18.06.2022

11:21

MOBILNI VAM SE BRZO PRAZNI? Obratite pažnju na OVE STVARI!

Pexels

Hi-Tech

MOBILNI VAM SE BRZO PRAZNI? Obratite pažnju na OVE STVARI!

Podeli vest

Neretko se dešava da nam se baterija na telefonu brzo isprazni. Stručnjaci su otkrili zašto dolazi do ove pojave

Dakle, evo šest najčešćih uzroka brzog pražnjenja baterije telefona:

1. Visoka osvetljenost ekrana

Možda se čini zgodnim da je ekran vašeg uređaja maksimalno osvetljen, pogotovo kada ste napolju, ali ovo ima ogroman uticaj na bateriju. Dakle, kad god je to moguće, smanjite osvetljenost ekrana ili ga podesite na automatski režim, kako bi uštedeli bateriju.

Ipak, zatamnjivanje ekrana nije uvek zgodno, posebno ako imate oštećen vid ili ste izloženi jakom svetlu. Alternativa je da prebacite svoj telefon u taman režim (dark mode). Ovaj režim neće zatamniti vaš ekran, već će bele pozadine zameniti tamnim. Iznenadili biste se koliko baterije ovo može da uštedi.

Foto: youtube.com

Zatamnjivanje ekrana nije uvek zgodno

2. Pozadinske aplikacije

Pozadinske aplikacije rade i kada ih ne koristite direktno. Primeri uključuju čet, antivirusne, zdravstvene i kalendarske aplikacije. Ove aplikacije nadgledaju ili kontrolišu određene aspekte vašeg telefona, što iako ume da bude zgodno, značajno troši bateriju.

U podešavanjima svog uređaja pronađite koje vam to pozadinske aplikacije najviše troše resurse i primenite optimizaciju baterije na njima, a možete ih i obrisati ukoliko ih ne koristite.

3. Boravak na "pogrešnom mestu"

Verovali ili ne, možete boraviti na pogrešnom mestu što se tiče vašeg pametnog telefona. Sigurno ste boravili u prostorima u kojima je signal slab ili se gubi. Upravo u takvim prostorima vaš uređaj daje sve od sebe da pronađe mrežu, a zauzvrat potrošnja baterije se značajno uvećava.

Jedina pomoć u ovim situacijama je da na neko vreme uključite avionski režim, odnosno da sačekate jači signal. Ukoliko se ovo dešava u vašem domu, osim kupovine pojačivača signala, rešenja nema.

4. Aplikacije za praćenje lokacije

Postoji pregršt aplikacija koje mogu pratiti vašu lokaciju. Iako možda mislite da samo prate vašu lokaciju kada ih direktno koristite, to nije uvek slučaj. Ovo stalno praćenje lokacije zahteva energiju i može uticati na trajanje baterije vašeg telefona.

Najlakši način da deaktivirate praćenje lokacije je da u potpunosti isključite lokaciju telefona. Ovo možete uraditi u padajućem meniju vašeg uređaja ili u podešavanjima preko opcije "Lokacija".

Foto: Pixabay

5. Inficiran uređaj

Ukoliko se vaš telefon zagreva bez razloga, moguće je da je malver inficirao vaš uređaj. Ovi zloćudni softveri mogu koristiti vaš uređaj u podle svrhe bez vašeg znanja, odnosno tajno koristiti uređaj kao da ga koristi stvarna osoba, što zauzvrat stvara ogromnu potrošnju baterije.

Probajte da instalirate proveren antivirus. Ukoliko ni to nije od pomoći, vratite telefon na fabrička podešavanja. Moramo napomenuti da su neki virusi toliko napredni da "prežive ovaj potez", a vama jedino preostaje da flešujete nov softver. Ukoliko ne znate kako da to uradite, odnesite telefon na servis.

6. Stara ili neispravna baterija telefona

Ponekad nisu u pitanju ni aplikacija ni podešavanja ni virusi, ponekad jednostavno imate neispravnu bateriju. Kao i svi drugi uređaji, telefoni stare, kvare se, pa tako ni vaša baterija neće zauvek biti kao što je nekad bila. Posle otprilike dve ili tri godine, vaša baterija više neće moći da postigne svoj prvobitni maksimalni kapacitet, što dovodi do bržeg pražnjenja telefona.

Prva i najočiglednija opcija je zamena baterije. Ovo je obično daleko jeftinije od potpune zamene pametnog telefona i može brzo i lako da reši vaš problem.

Druga opcija je, naravno, da u potpunosti zamenite uređaj. Možda nije samo baterija ta koja je zastarela, već i vaš uređaj, pa bi odluka o kupovini novog mogla biti zgodnija opcija.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija