• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.07.2022

18:02

TELEFON VAM JE UPAO U VODU? Postoji način da ga spasete!

Hi-Tech

TELEFON VAM JE UPAO U VODU? Postoji način da ga spasete!

Podeli vest

Kad mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način uđe neka tečnost ili vlaga u njega, bilo da ste prosuli sok ili kafu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi pre nego što odnesete telefon u servis

Najgora stvar koja može da nam se dogodi sigurno je to da telefon padne u neku vodu, da ga pokvasite tako što prevrnete čašu sa njom ili uopšte da nekako tečnost do njega dopre. U trenutku ostajemo bez svog telefona, te najvažnijeg sredstva komunikacije. Ali nemojte očajavati, jer tu nije sve izgubljeno, moguće je sasvim da ga spasite, a mi imamo nekoliko saveta kako da to učinite.

Pošto upadne u vodu, potrudite se što pre da ga izvučete iz nje, kako biste preduhitrili veću štetu. Te malo otresite vodu sa njega.

Foto: Shutterstock

Možete spasiti mobilni telefon

Uzmite suvu pamučnu krpu ili ubrus, te uklonite svu vodu koju možete sa telefona. Obrišite ga sasvim tako što ćete ga prvo uviti u krpu ili papir, kako biste onemogućili dalje prodiranje vode u unutrašnjost telefona. Odmah ugasite telefon, ukoliko se to već nije dogodilo.

Izvadite odmah svoju karticu, kako bi funkcionisala, jer ukoliko voda više dođe do nje nećete moći ništa drugo da radite nego da izvadite novu. Ali, iako ta mogućnost postoji, neko vreme ćete biti “van dometa”, pa je uklonite iz telefona i osušite suvom maramicom.

Rastavite telefon na delove, onoliko koliko može. Izvucite bateriju, te je prosušite krpom, razdvojite delove maske, baš sve ono što može da se ukloni sa njega, ali izvucite i sve one dodatne uređaje, kao što je memorijska kartica ili nešto drugo.

Ukoliko imate vakum uređaj ili znate nekoga ko ima pokušajte da i njim izvučete što više tečnosti koja se našla u telefonu. Naravno, vodite računa o udaljenosti uređaja od telefona kako se ne bi dogodilo da u sebe uvuče neki sitni deo telefona ili da u njemu nešto pokida zbog jačine izazvane blizinom.

Foto: shutterstosck

Nemojte nikako koristiti fen za kosu. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje se prave. Ovo će samo oterati kapljice vode ili neke druge tečnosti dalje kroz telefon, pa će uticati na to da se još više pokvari, a može da se dogodi i da istopi neki unutrašnji deo telefona što će ga onesposobiti da ikada proradi.

Nakon ovih koraka, ubacite telefon u kesu ili teglu sa pirinčem ili silikonskim kuglicama. Ovim ćete uspeti da izvučete najveću količinu tečnosti koja se našla u telefonu, ali će trebati bar 2 do 3 dana da telefon ostane u tome kako bi što više vode nestalo.

Nakon svega ovoga, telefon možete ostaviti na nekom sunčanom mestu, ali ne na Suncu koje je mnogo jako. Ono će učiniti da tečnost ispari, što će u stvari izvući najveći deo nje.

Foto: Shutterstock

Na kraju, kada se prošli sve ove korake, ugašen telefon povežite sa punjačem. Ukoliko kreće da se puni, onda je sve u redu i možete da nastavite da ga koristite, a ako se ne puni, onda je verovatno potrebno da posetite neki servis kako bi oni probali nešto sa njim da urade, mada to nije obećavajuće.

BONUS VIDEO:

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija