• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.10.2022

23:40

OSTAVLJATE PUNJAČ U UTIČNICI, A NE PUNITE TELEFON? Nećete verovati koliko može da vas košta!

Hi-Tech

OSTAVLJATE PUNJAČ U UTIČNICI, A NE PUNITE TELEFON? Nećete verovati koliko može da vas košta!

Podeli vest

Mnogi od nas ostavljaju punjač u utičnici nakon punjenja. Međutim, da li je to dobro? Stručnjaci su otkrili tajnu

Stručnjaci navode kako ne bi trebalo ostavljati punjač u utičnici iz više razloga. Savetuju kako je bolje izvaditi punjač iz utičnice ako ga više ne koristite. Nekoliko je razloga zašto je to bolje uraditi.

Punjači za punjenje telefona u utičnici troše električnu energiju. Naravno, uređaj za punjenje troši najviše energije kada je mobilni spojen na njega. Ali, čak i ako je punjač bez mobilnog samo uključen u struju, trošite struju. U punjačima postoji transformator koji transformiše napon do potrebne jačine. Za pametne telefone to je oko pet volti.

Foto: Printscreen You Tube/TechRax

Punjač

Transformator radi čak i kada nijedan uređaj nije priključen. Punjač za mobilni koji je uvek priključen uzrokuje troškove električne energije koji se mogu izbeći. Na samo punjenje mobilnog, po nekim proračunima, prosečno se potroši električne energije za oko 20 evra tokom godine. To ne zvuči puno, ali kada je više punjača stalno priključeno po kući, troškovi rastu.

Posebno je opasno ako je punjač neispravan. On se može pregrejati i time raste opasnost od požara. Posebno bi trebalo da budete oprezni s jeftinim proizvodima. Što je uređaj duže spojen, to je veći rizik da se nešto dogodi i ošteti. Neispravni punjači u prošlosti su uzrokovali niz požara u privatnim domaćinstvima. U većini slučajeva radi se o manjim požarima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predlog

pre 1 godinu

Predlažem, da kada krenemo na spavanje, iskljucimo glavni osigurač i nema trošenja struje, sem, ako i on sam u tom statusu ne troši struji. Kupimo baterijske lampe, mehaničke budilnike, pa kad nas probudi, ukljičimo baterijsku lampu, pa do glavnog prekidača i eto uštede. Kad odemo na posao, u školu,... i niko ne ostaje u kući, opet glavni. Pa pomnoži. Zar ne?

Žigolo

pre 1 godinu

Ajde stavite prst na čelo i zapitajte se koliki je "trošak" od 20€ za godinu dana ako je punjač stalno u utičnici? Pobogu ljudi, taj punjač neće potrošiti struje za mesec dana koliko potroši jedna obična sijalica od 60W za sat vremena i neko od toga pravi dramu? Imate li vi pametnije teme da ljudima pomognete da uštede ili su ovakve nebuloze vrhunac?

jovan

pre 1 godinu

Šta bre jedete govna. Jel to znači da i produžni kabl troši struju iako nije ništa udenuto u njega. Struja se troši dok se puni telefon. Koji ste vi debili u redakciji. Da li postoji barem jedna oblast o kokjoj pišete ada vam se može verovati??!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija