• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2023

16:30

SUOSNIVAČ TVITERA LANSIRAO NOVU MREŽU! Džek Dorsi je stvorio rivala plavoj ptičici

Pixabay

Hi-Tech

SUOSNIVAČ TVITERA LANSIRAO NOVU MREŽU! Džek Dorsi je stvorio rivala plavoj ptičici

Podeli vest

Džek Dorsi, bivši izvršni direktor i osnivač Tvitera, pokrenuo je novu platformu društvenih medija pod nazivom Bluskaj

Aplikaciji je trenutno moguće pristupiti ukoliko dobijete pozivnicu, jer se nalazi u beta testiranju. Ipak, od juče je dostupna u Epl prodavnici, a developeri svakog dana omogućavaju pristup sve većem broju korisnika.

Nova društvena mreža je će korisnicima omogućiti da izgrade zajedničku i otvorenu platformu društvenih medija.

 

 

Blueskaj je prvobitno zamišljen kao "decentralizovana društvena mreža" još 2019. godine i trebalo je da bude produžetak Tvitera, ali je kasnije odlučeno da će platforma ipak biti samostalna.

Bluskaj interfejs je sličan Tviteru sa malim razlikama poput pitanja "Šta ima?" u polju za tekst umesto "Šta se dešava", ali pojednostavljuje proces uključivanjem dugmeta plus za dodavanje 256 znakova sa opcijom za dodavanje fotografija.

Takođe će navodno omogućiti korisnicima da vide ažuriranja na početnoj vremenskoj liniji sa fidovima podeljenim na postove i postove i odgovore.

Ali ako su ove dve aplikacije toliko slične, zašto bi neko želeo da pređe na Bluskaj?

 

 

Odgovor na ovo pitanje, makar za Dorsija, stigao je 2021. godine kada je počeo da promoviše ovu Bluskaj ideju usred zabrane bivšeg predsednika Donalda Trampa na Tviteru.

Dorsi se tada pitao da li je zabrana bila ispravan potez. Dorsi je rekao kako bi Tviter trebalo da razmotri kako njihova usluga može da stvori štetu, i da je potrebno više transparentnosti oko toga kako moderiraju sadržaj, jer su to stvari koje "ne mogu narušiti besplatan i otvoren globalni internet".

Dorsi je rekao da je njegovo uverenje da će se Bluskaj odvojiti od Tvitera na način koji će usporiti moderiranje sadržaja na većim platformama i smanjiti količinu moći koju imaju kada odlučuju ko je odgovoran za moderiranje tog sadržaja.

Sada će ta moć biti u rukama korisnika, a ne kompanije koja je društvenu mrežu napravila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17