• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.03.2023

20:08

"ChatGPT" SPASIO PSU ŽIVOT! Veštačka inteligencija dijagnostikovala problem, koji veterinari nisu uspeli!

Hi-Tech

"ChatGPT" SPASIO PSU ŽIVOT! Veštačka inteligencija dijagnostikovala problem, koji veterinari nisu uspeli!

Podeli vest

ChatGPT je uradio ono što čak ni kvalifikovani veterinari nisu mogli, dijagnostikujući zdravstveno stanje kod psa.

Vlasnik psa objavio je na Tviteru kako veterinar nije mogao da dijagnostikuje zdravstveno stanje njegovog ljubimca, ali kada je iskucao simptome bolesnog psa, ChatGPT mu je pružio savršeno rešenje.

Isticalo se da ChatGPT može da zameni 20 neobičnih profesija, ali nije spomenuto da može da zameni i posao veterinara. Međutim, nakon ovog slučaja treba imati na umu ovog novog konkurenta u gradu.

Korisnik Tvitera, Kuper, podelio je kako je AI čatbot pomogao da spase život njegovog psa, nakon što mu je dijagnostikovana bolest koju prenose krpelji. Kuperov pas Sasi je u početku dobro reagovao na propisani tretman, ali se njeno stanje naglo pogoršalo, a anemija se pogoršala. Uprkos konsultacijama sa više veterinara, Kuper nije mogao da dobije odgovarajuću dijagnozu i savetovano mu je da sačeka i vidi kako napreduje Sasino stanje.

- GPT4 je spasio život mom psu. Nakon što je mom psu dijagnostikovana bolest koju prenose krpelji, veterinar joj je započeo odgovarajući tretman, i uprkos ozbiljnoj anemiji, izgledalo je da se njeno stanje relativno dobro popravlja. Međutim, nakon nekoliko dana, stvari su se okrenule na gore - napisao je Kuper u svojoj objavi na Tviteru.

Foto: Pixabay

veštačka inteligencija

Bez odgovora na vidiku, Kuper se okrenuo GPT4, jezičkom modelu dizajniranom za obradu prirodnog jezika, kako bi detaljno opisao simptome svog psa i tražio potencijalnu dijagnozu. Iako AI čatbot nije tvrdio da je veterinar, sugerisao je da Sasijev tok krvi i simptomi mogu ukazivati na autoimunu hemolitičku anemiju (IMHA).

Sa ovim novim informacijama, Kuper je konsultovao drugog veterinara koji je potvrdio prognozu AI-a i počeo da leči Sasi na odgovarajući način. Zahvaljujući brzoj dijagnozi i lečenju, Sasi se skoro potpuno oporavila. Međutim, fizički pregled je i dalje poželjniji i sigurniji način da se dijagnostikuje bolest. Zato je preporučljivo da se prvo konsultujete sa lekarom i ne oslanjate se mnogo na AI za tačnu dijagnozu, jer to možda nije uvek najbolji način.

AI se može koristiti kao dodatni alat. To bi moglo pomoći u pružanju uvida i smernica u teškim slučajevima. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, očekuje se da će se uloga AI u veterinarskoj medicini povećati, što potencijalno dovodi do boljih ishoda za pacijente životinje, prenosi indiatoday.in


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija