• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.05.2023

10:25

KRAJ GMAIL LOZINKI! Ovako ćemo se prijavljivati na Guglove aplikacije

Pixabay

Hi-Tech

KRAJ GMAIL LOZINKI! Ovako ćemo se prijavljivati na Guglove aplikacije

Podeli vest

Tri velike tehnološke kompanije, Epl, Majkrosoft i Gugl, rade već godinu dana na tome da se prijava na veb stranice i aplikacije omogući ljudima bez upotrebe lozinki, odnosno end-to-end enkripcijom.

Prema FIDO standardu, prijava na veb servise ili mobilne aplikacije odvijaće se jednostavnim otključavanjem telefona nekim od biometrijskih senzora (po pravilu lica ili otiska prsta). Sa servisima tako se više neće razmjenjivati lozinke (passwords), već ključevi (passkey), uskladišteni na samom uređaju i koji su u vezi sa njegovim hardverom.

Korak ka budućnosti

Ovakav način prijave već možete da koristite za pristup Majkrosoftovom nalogu, a od sada ga je svim korisnicima ponudio i Gugl. Kako stoji u njihovoj objavi, bezbednosni ključevi (passkey) su najlakši i istovremeno najsigurniji način prijave na veb stranice, aplikacije i druge servise. Oni predstavljaju značajan korak prema budućnosti bez lozinki. Ako uzmemo u obzir da samo Gmail ima više od dve milijarde korisnika, uvođenje prijave na ovaj način moglo bi da značajno poboljša bezbednosno stanje u čitavom svetu.

Foto: Pixabay

Gmail

Nije obavezno

Objava o širokoj primeni passkey prijave dolazi uoči svetskog dana lozinki, 4. maja, a iz Gugla poručuju da će ona biti dostupna svim korisnicima na svim njihovim glavnim servisima. Naravno, upotreba ovog načina provere identiteta neće biti obvezna, već će korisnici moći i dalje da koristiti lozinke ili dvofaktorsko proveravanje – ali sigurno je da će biti bezbedniji i preporučljiviji, prenosi Bug.hr

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija