• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.05.2023

10:59

UŽIVAJTE U BEZBRIŽNOM PUTOVANJU BEZ VELIKIH RAČUNA ZA TELEFON! Tri zlatna PRAVILA koja će vam pomoći da kontrolišete potrošnju

Pixabay

Hi-Tech

UŽIVAJTE U BEZBRIŽNOM PUTOVANJU BEZ VELIKIH RAČUNA ZA TELEFON! Tri zlatna PRAVILA koja će vam pomoći da kontrolišete potrošnju

Podeli vest

Pasoš, novac, putno osiguranje, a poslednjih godina i telefon, najvažnije su stvari kada se pakujemo za put.

Pametni telefoni postavli su neizostavni saputnik i teško je zamisliti da ih ne koristimo za navigaciju, komunikaciju sa najbližima, informisanje ili zabavu. Za sve to je potreban mobilni internet koji je u inostranstvu mnogo skuplji nego u domaćem saobraćaju i zato je jako važno da na vreme podesite svoje telefone kako ne bi bilo negativnih iznenađenja zbog povećanih troškova mobilnog interneta.

Telefone u inostranstvu upotrebljavamo u sve važnije svrhe. To mogu biti avionske karte, mape za orjentisanje, ulaznice i bezbroj drugih namena. Zajednička tačka svih ovih aktivnosti uređaja je internet konekcija, sa razlikom da je u inostranstvu potrebno korišćenje mreže drugog operatora, izvan domaće zemlje, tj. roming. Kako se često desi da Wi-Fi signal koji na putovanju koristimo nije dovoljan, potrebni su nam i mobilni podaci, koji su u romingu mnogo skuplji nego u domaćem saobraćaju. Slično važi i za cenu minuta poziva i SMS poruka, no tu je situacija lakša za pregled, cena saobraćaja je niža, a samo praćenje količine je jednostavnije. Lako nam se desi da nesmotrenošću, račun za veoma malu količinu interneta, bude veći nego što što smo očekivali.

Važno je razumeti da je obračun internet podataka vezan za njihovu količinu, a ne za vreme koje provedemo na internetu. Podizanjem nivoa kvaliteta sadržaja na internetu, povećala se količina podataka koju aplikacije troše tokom rada.

Ipak, postoji način da se to kontroliše, stoga vam izdvajamo tri zlatna pravila koja će vam pomoći da se spremite, a možete ih primeniti u nekoliko minuta, dok čekate u kolima, autobusu ili na aerodoromu.

Foto: Pixabay

Mobilni telefon

Pravilo broj 1.

Proverite podešavanja u telefonu

Ukoliko uopšte ne želite da koristite mobilne podatke, već samo dostupnu Wi-Fi konekciju, potrebno je da na telefonu u podešavanjima isključite uslugu interneta u romingu.

Preporučujemo da isključite i druge funkcionalnosti koje utiču na potrošnju. To su: automatsko ažuriranje sistema telefona i aplikacija i sličnih automatskih procesa ažuriranja. Veliki potrošač internet podatka, nama na oko "nevidljiv”, a koji je važno isključiti, je rad aplikacija u pozadini.

Svi ovi saveti primenjivi su i ukoliko koristite internet podatke uz neki roming dodatak, jer će oni uticati da se ukupna potrošnja smanji i uštedi vam dostupni internet.

Foto: Pixabay

Bezbrižan odmor

Pravilo br 2.

Moblni telefon korisite nemetano u zoni Zapadnog Balkana

U ovoj zoni koju čine Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i AP Kosovo i Metohija, od 1. jula 2021. primenjen je takozvani „roming kao kod kuće“. To znači da kada se sa vašim brojem telefona, nalazite u nekoj od ovih zemalja, pozivi i poruke obračunavaju po ceni nacionalnog saobraćaja ili iz vašeg paketa, tako i za internet saobraćaj važi slična logika.

Važna napomena u ovom pravilu je da imate na umu da Hrvatska nije deo ovog sporazuma jer je ona u Evropskoj uniji, pa obratite pažnju ako kroz nju putujete u npr. BiH, kao i u pograničnim delovima, jer signal operatora neke susedne države možete koristiti već kada ste vrlo blizu graničnog prelaza.

Foto: Pixabay

Pravilo br. 3

Proverite kakve roming dodatke ima vaš operator

Domaći operatori godinama razvijaju ponude roming interneta i po vrlo povoljnim cenama, tako da možete koristiti internet dodatke u velikom broju zemalja, kada ste na putu, a Wi-Fi nije u blizini. Upoznajte se sa ponudom i svim pojedinostima, kako biste bili sigurni da vreme posvećujete putovanju, a da vam telefon bude savršeni saputnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija