• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.02.2024

18:30

Japanci uz pomoć veštačke inteligencije napravili hleb s ukusom ljubavi! U ponudi 'prvi sastanak', 'slomljeno srce'... (FOTO)

printscreen Twitter

Hi-Tech

Japanci uz pomoć veštačke inteligencije napravili hleb s ukusom ljubavi! U ponudi 'prvi sastanak', 'slomljeno srce'... (FOTO)

Podeli vest

Hleb „Sudbonosni susret” je aromatizovan šećernom vatom, dok „Ljubomora“ ima ukus ljubičastog slatkog krompira...

Kakav je ukus ljubavi? Odgovor verovatno zavisi od toga koga pitate. Nekima je gorko-sladak, poput crne čokolade, drugima je pak poput izvrsnog slatkog kolača. Zato je jedan lanac pekara u Japanu pokušao uz pomoć veštačke inteligencije da sazna odgovor - kakav je ukus ljubavi i napravi hlepčiće tog ukusa.

Najstarija pekara u zemlji, Kimuraja (Kimuraya Sohonten Co), udružila se sa japanskom tehnološkom kompanijom NEC korp kako bi proizvela hleb koje su nazvali "Ren AI Pan“ - što u prevodu znači „AI hleb ljubavi“.

Foto: printscreen Twitter

Hlepčići dolaze u pet ukusa

NEC i Kimuraja tvrde da nova ponuda hlepčića, koji dolaze u pet ukusa, obuhvata suštinu osećanja koja mnogi od nas povezuju sa ljubavlju.

Prema saopštenju koje su objavile dve kompanije, NEC je koristio svoju tehnologiju AI da analizira razgovore iz TV rijaliti programa za upoznavanje, kao i pesme koje uključuju reference na voće i slatkiše u svojim tekstovima.

Pet ključnih osećanja

Kroz ovu analizu identifikovali su pet ključnih romantičnih osećanja: prvi susret, prvi sastanak, ljubomora, slomljeno srce i obostrana ljubav. Pekara je tada zahvaljujući svojoj magiji i umeću uspela da to pretvori u različite ukuse mekanog hleba pečenog na pari, prenose strani mediji.

Hleb „Sudbonosni susret” je aromatizovan šećernom vatom, što predstavlja slatku, prozračnu emociju prvih naleta ljubavi. „Ljubomora“ ima ukus ljubičastog slatkog krompira, ulja od tartufa i suvog grožđa. „Prvi sastanak” je preliven citrusima, odnosno korom limete i pomorandže, a „Obostrana ljubav” je slatko-kisla mešavina meda, breskve i pitaje (zmajevog voća).

 

 

Iako je tehnologija stvorila koncept, ipak je ljudska ruka morala da dâ konačan ukus hlebovima.

- Odabir sastojaka izvršila je veštačka inteligencija, ali naša uloga je bila da od njih napravimo hleb. Obratili smo pažnju na boje koje se koriste za vizuelno izražavanje romantičnih emocija i za cilj imali živahan i pop izgled za Hleb ljubavi - rekao je Juki Kitazava, programer u pekari Kimuraja.

Hleb je pušten u prodaju od 1. februara u supermarketima u japanskoj oblasti Kanto i u onlajn prodavnici pekarskog lanca Kimuraja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija