• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/O.J.

14.05.2024

15:00

Ljudi, ovo je zastrašujuće! Nova verzija ChatGPT-a može da flertuje, ovaj detalj je sve šokirao

Shuterstock

Hi-Tech

Ljudi, ovo je zastrašujuće! Nova verzija ChatGPT-a može da flertuje, ovaj detalj je sve šokirao

Podeli vest

Kompanija OpenAI je predstavila najnoviju verziju tehnologije na kojoj je zasnovan njen AI chatbot ChatGPT.

Tehnologija je nazvana GPT-4o i biće dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući one koji nisu pretplatnici. Ovaj model je brži od prethodnih i programiran je da usvoji odgovore na pitanja. Ono što je zanimljivo je zvuči pričljivo, a ponekad i flertujuće.

Nova verzija može da čita i "razgovara" o fotografijama, prevodi tekstove sa različitih jezika, identifikuje emocije iz vizuelnih ekspresija, a ima i memoriju tako da može da se "priseti" ranijih upita.

Sada je chatbot moguće prekinuti tako da ima "lakši" konverzacijskih ritam, nema odlaganja između postavljenog pitanja i dobijanja odgovora.

Tokom demonstracije uživo korišćenjem glasovne verzije modela GPT-4o, on je ponudio korisne predloge o tome kako da se reši jednostavna jednačina napisana na komadu papira umesto da je sam reši. Analizirao je kompjuterski kod, prevodio tekst sa italijanskog i engleskog jezika i interpretirao je emocije na selfi fotografiji nasmejanog muškarca.

Koristeći topli američki ženski glas, model je pozdravio korisnike pa ih je pitao kako su. Kada je dobio kompliment, odgovorio je "prestani, postideću se".

Tehnologija nije savršena, ljudi šokirani greškom

Ni tehnologija nije savršena.

U jednom trenutku je model zamenio nasmejanog muškarca sa drvenom površinom pa je počeo da rešava jednačinu koja mu nije ni pokazana, što je šokiralo ljude. Ovim je nenamerno demonstrirano da još uvek treba vremena kako bi se "ispeglale" greške i halucinacije, koje čine chatbotove nepouzdanim i potencijalno nesigurnim.

Sve ovo nam istovremeno pokazuje u kojem pravcu ide OpenAi, a moguće je da će GPT-40 postati sledeća generacija AI digitalnog asistenta, nešto poput "turbo verzije" asistenata Siri ili Google asistenta. Uprkos manama, kada se sve uzme u obzir, čini se da je OpenAI ipak ispred konkurencije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija