• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2024

18:30

Ako se ovo dešava sa telefonom, moguće je da je hakovan! Evo šta treba da uradite

Shutterstock

Hi-Tech

Ako se ovo dešava sa telefonom, moguće je da je hakovan! Evo šta treba da uradite

Podeli vest

Hakeri mogu da iskoriste vaš mobilni telefon za krađu identiteta i finansijske prevare. Postoje sigurni znaci koji ukazuju da nešto nije u redu.

Evo koji su znaci da vam je telefon hakovan:

Baterija se brzo prazni

Jedan očigledan znak da je vaš telefon hakovan je da se baterija brzo prazni.

Špijunski softver telefona je stalno uključen, tako da troši mnogo energije i prazni bateriju u tom procesu. Ako se to stalno dešava, moguće je da ste hakovani.

Telefon se pregreva

Telefon koji je vruć čak i kada nije bio u upotrebi je mogući znak da se internet podaci troše brže nego inače. Ako primetite da ste prekoračili svoja ograničenja podataka, budite oprezni.

S druge strane, do pregrevanja može da dođe i zbog loše baterije uređaja.

Foto: pexels.com

 

 

Dobijate čudan link u poruci

To bi mogao biti tekst koji ste dobili od prijatelja ili nekoga koga poznajete i traži da otvorite možda pdf datoteku ili fotografiju.

Kada se jednom otvori, neki trojanski programi ugrađeni u datoteku oštećuju ceo vaš sistem i dobijaju pristup za krađu vaših datoteka.

Dakle, kada dobijete e-poruku od nekoga koga ne poznajete u kojoj se od vas traži da kliknete da biste pogledali sliku ili kliknite da biste gledali smešni video, nemojte kliknuti.

Koristili ste javne stanice za punjenje

Javne stanice za punjenje koriste prednost činjenice da se USB koristi i za prenos datoteka i za punjenje.

Neki hakeri mogu da iskoriste taj podatak.

Foto: Shuterstock

 

 

 

Nove aplikacije se pojavljuju na vašem ekranu

Hakovani telefoni često imaju neobične nove aplikacije koje se pojavljuju u njihovim menijima ili u podešavanjima.

 Uvek proverite koje aplikacije se pokreću i, ako se nešto čini neprikladnim, proverite da li je poznato da aplikacija koja prazni bateriju sadrži malver.

Telefon sporije radi

Kašnjenja u slanju i primanju tekstova, biranje sa telefona, provera govorne pošte – sve ove stvari ne bi trebalo da traju predugo.

Ako traju predugo, možda je došlo do hakovanja telefona.

Foto: Shutterstock

 

 

Na telefonu se pojavljuju pozivi i poruke koje niste uputili

Možda ćete primetiti da se u telefonu nalaze i pozivi i tekstovi koje niste poslali.

Pažljivo  pratite ovu aktivnost jer bi neki od njih mogli biti brojevi sa premijum tarifom. Naime, zlonamerni softver može da tera vaš telefon da kontaktira ove brojeve.

 

Telefon se resetuje sam od sebe

Ukoliko telefon počinje da se resetuje sam od sebe, moguće je da je pokupio neki virus koji je u sukobu sa drugim aplikacijama i možda se radi o pokušaju hakovanja.

Foto: Shuterstock

 

 

Predugo gašenje uređaja 

Ukoliko primetite da se telefon isključuje mnogo duže nego ranije, to može da znači da pre isključivanja šalje podatke eksternim činiocima, što usporava njegovo isključivanje, prenosi Readers Digest.

Foto: Shutterstock

 

 

Kako da se zaštitite?

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete da se zaštitite, ukoliko posumnjate da ste hakovani i da vas neko prisluškuje.

Prvo, resetujte uređaj.

Antivirus takođe može da bude od koristi, ali to ne znači da ste u potpunosti zaštićeni.

Držite isključen GPS i uključujte ga samo kada vam je potreban. Obavezno ažurirajte svoj uređaj na najnoviju verziju softvera i ne koristite neproverene aplikacije.

Vraćanje uređaja na fabrička podešavanja je metoda koju možete da upotrebite kada baš ništa drugo ne pomaže, a pre toga uradite "backup" svih podataka koji su vam bitni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!
Uzbuna u SAD!

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!

Donatori američke Demokratske stranke traže način da Džoa Bajdena uklone iz predsedničke trke protiv njegove volje i zamene jačim kandidatom, tvrdi "Njujork tajms". Istovremeno, NBC njuz otkriva da je odluka o povlačenju Bajdena (81) iz predsedničke trke u rukama njegove supruge Džil, koja za sada ne želi da se Džo odrekne drugog mandata u Beloj kući!

01.07.2024

19:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija