PRSTE DA POLIŽEŠ! Posne punjene tikvice!

Shutterstock

11:06 Iće i piće 0

stasekuva.com/informer.rs | 29. 03. 2019.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Posne punjene tikvice!

Tikvice punjene povrćem pa zapečene u rerni možete pripremiti i veče ranije, ostaviti ih da prenoće, pa tek sutradan peći. Poslužite ih kao toplo predjelo, glavno jelo, a za one koji ne mogu bez mesa – kao prilog uz meso ili kao laganu večeru...

Sastojci:

nekoliko tikvica (po mogućnosti okruglih) 

2 žute paprike (babure) 

veća glavica crnog luka

malo praziluka 

2 paradajza 

2-3 šargarepe 

malo blitve 

malo maslinovog ulja

POSNA GASPAČO SUPA! Sjajni recept za čorbu koja se čak i ne kuva!

so 

začin od suvog povrća ili kocka za supu

pirinač

sveži listovi bosiljka za dekoraciju

Shutterstock

Priprema: 

Tikvice dobro operite, obarite i ohladite. Barenim tikvicama odsecite vrh pa ih izdubite, a “poklopce” sačuvajte. 

Za nadev nasecite papriku na trakice, šargarepu na kolutiće, paradajz na manje kriške, luk i praziluk na kockice i sitno naseckajte blitvu. Na malo vrućeg ulja prodinstajte luk i praziluk, posolite i ostavite da krčka.

SLANE ĐAKONIJE! Sendvič sa jajima i spanaćem

Potom redom dodajte ostalo naseckano povrće (šargarepu, papriku, paradajz, blitvu, kao i “meso” tikvica koje ste izdubili). Sve to promešajte, dodajte suvi začin ili kocku za supu rastopljenu u malo vode, pa dinstajte na tihoj vatri 10-tak minuta.

Za to vreme (a možete i ranije) obarite pirinač u slanoj vodi, ali tako da još “krcka pod zubima”, pa dodajte u povrće.

UKUSNI ZALOGAJI! Brusketi sa piletinom i narom

Napunite izdubljene tikvice, poklopite odgovarajućim poklopcima i poređajte u vatrostalnu posudu. Ukoliko vam je ostalo još nadeva, rasporedite ga po sosudi između punjenih tikvica. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-45 minuta.

Dekorišite listovima svežeg bosiljka i poslužite tople kao glavno jelo ili laganu večeru.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]