RUČAK NA BRZINU! Tri recepta za posni rižoto

Shutterstock

13:34 Iće i piće 0

Stil.kurir.rs | 06. 04. 2019.

RUČAK NA BRZINU! Tri recepta za posni rižoto

Ako nemate ideju za ručak, rižoto je uvek prava stvar. Jednostavno pogledate šta imate od povrća u frižideru i eto, gotov ručak

Rižoto je jelo mediteranskog porekla nastalo u Španiji, međutim koristi se i u kineskoj, srpskoj i makedonskoj kuhinji.

Glavni sastojak je pirinač(riža) po kojem je dobio ime. Pored pirinča, rižoto čini beli i crni luk, dodaci povrća i naravno meso.

Izabrali smo tri najbolja posna recepta za rižoto.

1. Rižoto s vrganjima

Potrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, maslinovo ulje, so, biber, majčina dušica, čubar.

(VIDEO) POSNE PLJESKAVICE! Ručak gotov za 30 minuta

Priprema: Na ulju izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste predhodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber, malo maslinovog ulja.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i poslužite.

2. Šareni rižoto

Potrebno je: 1 šoljica (200 ml) belog pirinča, 200 g graška, 200 g šargarepe, 200 g kukuruza šećerca, 1 luk, 2 čena belog luka, 3 šolje vrele vode, 1 struk peršuna, malo ulja

Priprema: Na malo ulja izdinstajte luk i šargarepu pa dodajte ostalo povrće i opran pirinač. Dodajte začine i peršun a ona nalijte i vrelu vodu. Ostavite rižoto da se krčka 20 minuta na laganoj vatri. Kada pirinač upije svu vodu, sklonite ga s ringle. Ovaj pririnač možete i da zapečete u rerni, tj. kada nalijete vodu sve preručite u vatrostalnu činiju i stavite u rernu.

Shutterstock

Šareni rižoto može biti odlična dekoraciju na stolu, ali može da posluži i kao prilog jelu ili kao samostalno jelo. Uživajte!

3. Posni rižoto sa blitvom

Potrebno je: 150 g blitve, ulje, so, biber, pirinač, crni luk.

Priprema: Na maslinovom ulju propržiti blitvu dok ne svene pa onda dodati i crni luk i dodati pirinač da pokupi masnoću. Zatim mu dodati beli luk, pa još malo dinstati uz neprestano mešanje. Kada osećate da pirinač zagoreva dodati vrelu vodu, so i biber i pustite neka se sve krčka dok se pirinač lepo skuva. Pazite da vam jelo ne prigori, pa ga svakih par minuta promešajte.

Uz ovakav rižoto idealno ide reš pečena pastrmka ili oslić. Uživajte!

Savet: Ukoliko volite, rižoto uvek možete da obogatite sa kikirikijem ili susamom ili orasima.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]