TO NAM TREBA! Ove zemlje imaju najbolji slatki doručak

Shutterstock

11:36 Iće i piće 0

vijesti.me | 11. 05. 2019.

TO NAM TREBA! Ove zemlje imaju najbolji slatki doručak

Kada je doručak u pitanju, postavlja se važno pitanje – slatko ili slano? Postoji mnogo zemalja koje za doručak obožavaju slatko, a ako ste i vi od tih ljudi, pogledajte koje su to zemlje

1. Austrija: carski nered (kajzeršmarn) 

Kajzeršmarn se prevodi kao „carski nered“ i predstavlja najslađi haos koji ste ikada jeli. U suštini u pitanju je punjena palačinka iseckana na manje delove. Uobičajen je preliv od oraha, grožđa, jabuka i šećera u prahu sa slatkim džemom ili nekim umakom sa strane. Varijacije možete naći u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

(FOTO) POGAČICE SA KAČKAVALJEM I POVRĆEM! Super doručak

2. Francuska: bustok (bostok) 

Francuski tost je odličan, ali Francuzi imaju daleko superiorniji doručak. Veruje se da bostok potiče sa severa Francuske i da se pravi od hleba koji je zaslađen sirupom i preliven slatkom pavlakom na bazi badema i slojem narezanih badema.

3. Holandija: tost sa mrvicama čokolade (Hahlslah)  

Tost može biti i sladak ako ga pravite na holandski način. Hahlslah znači „oluja sa gradom“ što i jeste ako uzmete u obzir da se gore nalaze mrvice čokolade i još mnogo toga slatkog.

Pixabay

4. Poljska: krofne (poncki)

Poncki su punjene krofne koje su spljoštene. Ipak, one i pored toga zadržavaju penušavost, zahvaljujući tome što se obično prave sa likerom kako se ne bi natopile uljem u kojem se prže. Posipaju se šećerom ili glazurom, a unutra su punjene voćnim džemom, kremom ili nekim sezonskim voćem.

5. Kenija: mandazi

Mandazi (ili mahamri kada se doda kokos) je uobičajeni doručak ili užina u Keniji i drugim delovima obale Tanzanije. Slično je krofnama, ali nedostaje glazura i manje je slatko. Mandazi se pravi od kvašenog testa koje je kružnog ili trouglastog oblika, koje se potom gnječi u kokosu i šećeru.

6. Italija: kornet (korneto)

Doručak u Italiji je uglavnom lagan. Uobičajeni jutarnji obrok koji ćete videti je korneto, koji je sličan kroasanu, ali je pun zaslađenog voćnog džema ili čokolade. Uvek ide uz kafu.

7. Danska: dansko pecivo

Originalno iz Beča i znači „bečki hleb“, ali uklopljen u dansko društvo. Pravi se od kvašenog testa, šećera, jaja i mnogo maslaca u tankim slojevima. Neobičnog oblika obično je punjeno slatkim kremom.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]