• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.04.2020

11:51

(VIDEO) ZA NJEGA JE ZRNO GROŽĐA OBROK! Ovo je najmanji MAJMUN NA SVETU

Lajfstajl

(VIDEO) ZA NJEGA JE ZRNO GROŽĐA OBROK! Ovo je najmanji MAJMUN NA SVETU

Podeli vest

Ovo je najmanji majmun na svetu!

Verovali ili ne, patuljasti marmoset dostiže visinu od samo 16cm, nekada i manje, te tako poraste svega 14cm. Otuda i naziv patuljasti, a možemo ga nazvati i minijaturni!

Ni njihova težina, s obzirom na visinu nije velika, jer su uglavnom teški od 120-140 grama, u zavisnosti od toga da li je u pitanju mužjak ili ženka.

Upravo zbog tako malog i gipkog tela oni velikom brzinom mogu da se kreću po drveću, gde provode najviše vremena. Može vam se učiniti da ste videli vevericu, ali u mnogo manjoj verziji. Ne, to nije veverica, to je slatki patuljasti marmoset.

 

Iako tako mali, oni mogu skočiti čak 3 metara, a na drveće se penju uz pomoć sva četiri ekstremiteta. Za penjanje im posluže kandže koje se nalaze na njihovim ekstremitetima, te im omogućuju lakše i preciznije kretanje.

Smatraju se primitivnom vrstom, zbog toga što ne poseduju umnjake, takodje neke od njihovim moždanih funkcija ukazuju na primitivnost, kao i promena temperature tela u toku dana.

Na drveće po kojem se pentraju i provode najviše vremena, prave rupe i iz tih rupa crpe smolu kojom se hrane. Ta smola je izuzetno bogata ugljenim hidratima, te odatle crpe najviše energije za svakodnevne aktivnosti.

Takođe se hrane insektima i malim paucima, kao i manjim žabama ili ptičjim jajima. Neretko, pored smole, jedu i nektar, lišće ili poneko voće.

Ishrana im je, dakle, raznovrsna, a kako su maleni njihove dnevne potrebe za hranom nisu preterane. Ukoliko imate patuljastog marmoseta kao kućnog ljubimca, potrebno je da mu obezbedite ovu vrstu ishrane, što možda izgleda pomalo otežavajuće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Bulatović o povlačenju Cvetkovića sa protesta: Njegov stav je daleko relevantniji od stavova glumaca, pesnika, televizijskih vedeta i ostalih Đilasovih uposlenika!
Politika

Bulatović o povlačenju Cvetkovića sa protesta: Njegov stav je daleko relevantniji od stavova glumaca, pesnika, televizijskih vedeta i ostalih Đilasovih uposlenika!

Taman kada je Srbija pomislila da je Dragan Đilas konačno dotakao i probio političko dno zloupotrebom prošlogodišnjih majskih tragedija, pokušavši da iz monstruoznih ubistava izvuče politički profit, uverili smo se da njegove političke manipulacije i mahinacije zapravo nemaju ni dno ni granicu, kaže narodni poslanik Dejan Bulatović.

15.08.2024

14:47

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija