• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

21.01.2021

13:25

BRAVO, SVAKA ČAST! Ovo je prvi čovek koji se u invalidskim kolicima popeo pomoću sajle na soliter visok 250 metara, A MOTIV JE MNOGE RASPLAKAO! /VIDEO/

Lajfstajl

BRAVO, SVAKA ČAST! Ovo je prvi čovek koji se u invalidskim kolicima popeo pomoću sajle na soliter visok 250 metara, A MOTIV JE MNOGE RASPLAKAO! /VIDEO/

Podeli vest

Lai Či-Vai iz Hong Konga nedavno je postao prvi čovek u toj državi kojem je pošlo za rukom da se u invalidskim kolicima popne na soliter visok 250 metara, a motiv za to bilo je prikupljanje novca za osobe koje pate od bolesti kičmene moždine

Lai (37) je zbog saobraćajne nesreće pre deset godina ostao paralizovan do pojasa, prenosi "RTS".

Deset sati mu je trebalo da dostigne visinu malo veću od 250 metara, ali nije uspeo da dođe do samog vrha 300 metara visoke kule "Nina" na poluostrvu Kovlun.

- Bio sam prilično uplašen. Dok sam se penjao uz planine, tada sam mogao da se oslanjam na kamenje i koristim šupljine, ali ovo sa kulom, dalo je prostora da se samo mogu osloniti na uže o koje visim - rekao je Lai.

Prikupljeno je nešto više od 670.000 dolara

Lai je inače pre 2011. godine, četiri puta proglašavan za prvaka Azije u kategotiji penjanja po steni i u jednom trenutku je zauzeo osmo mesto na svetu. Nakon nesreće, nastavio je da se penje pričvrstivši svoja invalidska kolica na sistem sa remenjem. Pre pet godina popeo se na 495 metara visoku planinu Lajon rok.

Foto: printscreen Twitter

Muškarac u invalidskim kolicima se popeo na 250 metara visok soliter

- Osim što sam samo živeo, pitao sam se šta me pokreće? Tako sam počeo da jurim za tim, znajući da postoji mogućnost da se popnem na planine, čak i u invalidskim kolicima. Na neki način sam zaboravio da sam osoba sa invaliditetom, još uvek sam mogao da sanjam i još uvek mogu da radim ono što volim - rekao je Lai.

Iako nije stigao na vrh nebodera, zbog bezbednosnih razloga, Lai se nadao da će poslati pravu poruku.

- Neki ljudi ne razumeju poteškoće osoba sa invaliditetom, neki misle da smo uvek slabi, da treba nam pomoć i sažaljenje ljudi. Ali, želim da kažem svima - ne mora da bude tako. Osoba sa invaliditetom može takođe da stvori priliku, nadu, svetlo, i na nju se ne mora gledati kao na slabu osobu - zaključio je hrabri Lai.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Počinje vakcinacija protiv gripa! Evo ko je prvi na spisku
Društvo

Počinje vakcinacija protiv gripa! Evo ko je prvi na spisku

Za predstojeću sezonu planirano je i ugovoreno ukupno 339.100 doza vakcine protiv gripa, četvorovalentnih proizvođača Abbott Biologicals i trovalentnih vakcina proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

07.10.2024

15:52

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Srbija