• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.06.2021

07:17

U JADRANU SNIMLJENO MALO, ALI OPAKO STVORENJE! U dodiru sa ljudima ostavlja povrede slične OPEKOTINAMA, a evo kako IZGLEDA /VIDEO/

Printscreen You Tube Morski HR

Lajfstajl

U JADRANU SNIMLJENO MALO, ALI OPAKO STVORENJE! U dodiru sa ljudima ostavlja povrede slične OPEKOTINAMA, a evo kako IZGLEDA /VIDEO/

Podeli vest

U uvali Velika Kolumbarica, na poluostrvu Kamenjak u hrvatskom Jadranu, uočena je meduza morska mesečina (Pelagia noctiluca), koja u dodiru sa ljudima ostavlja povrede slične opekotinama, koje teško zarastaju i bolne su

Na mestu povrede ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak, saopšteno je iz Udruženja „Eko more Medulin“, a prenosi portal Otvoreno more.

Navodi se da je reč o relativno maloj meduzi s polukružnim klobukom i tačkicama ružičaste boje.

Naraste do 20 centimetara dužine, obitava pod površinom na dubinama 0-10 metara, gde lebdi i povremeno pliva.

Pojava ove meduze, kažu, nije razlog da izbegavate kupanje u moru, ali se navodi čitav spisak saveta i preporuka kako treba postupati u slučaju da vam se dogodi susret sa „mesečinom“.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grčke reči psalagos (otvorena pučina) i latinske nox (noć) i lux (svetlost), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost da svetli u tami.

Iako tipično živi na pučini, morske struje i talas mogu povremeno da je donesu i do obale gde predstavlja pretnju kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umereno toplim morima, najviše u Atlantskom okeanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Iako nije bezazlena, morsku mesečinu je lako uočiti zbog njene boje pa nema razloga da se izbegava kupanje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Džet set

Srbija