• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.N.

30.03.2022

16:58

DA LI PSI MOGU DA PREPOZNAJU SVOJE ROĐAKE? Odgovor će vas šokirati!

pixavay

Lajfstajl

DA LI PSI MOGU DA PREPOZNAJU SVOJE ROĐAKE? Odgovor će vas šokirati!

Podeli vest

Nije tajna da su psi pametna i voljena stvorenja, ali da li mogu tokom života da prepoznaju svog rođaka psa? To je pitanje koje muči mnoge

U zavisnosti od toga kada je štene udomljeno, psi mogu prepoznati svoje rođake kasnije u životu. Ako štenad iz istog legla ostanu zajedno prvih 16 nedelja života šteneta pre nego što budu razdvojeni, velike su šanse da će kasnije moći da prepoznaju svoju porodicu, barem nekoliko godina.

Međutim, postoje izuzeci. Štenci koji su razdvojeni pre punih 16 nedelja, manje je verovatno da će se kasnije prepoznati i, čak i ako su štenci živeli zajedno punih 16 nedelja, ako se ne sretnu prvih šest ili sedam godina nakon toga, to bi moglo dovesti do toga da se oni ne prepoznaju međusobno.

Foto: Pexels

Pas rase maltezer

Štenci u leglu razvijaju veoma blisku vezu tokom prvih nekoliko nedelja zajedno i potrebno je mnogo da bi se ta veza prekinula. Kada porodice imaju dva šteneta iz istog legla, sa štencima mogu sve da rade odvojeno, ali će i dalje pratiti jedno drugo u svakoj prilici, a veliki deo toga je zbog njihove bliske veze od rođenja.

Manje je verovatno da će se očevi (otac) i štenci prepoznati jer ne provode mnogo vremena zajedno tokom ključnih nedelja. Ako štenad budu u stanju da ostanu sa majkama (majkom) prvih 12-16 nedelja svog života, verovatno će se sećati svoje mame u odraslom dobu, možda čak i kasnije.

Što duže ostanu zajedno, veće su šanse da se prepoznaju. 

Otac i majka bi mogli da prepoznaju svoje bebe nakon nekoliko dana razmaka. U stvari, majka bi verovatno prepoznala svoje potomstvo do nekoliko godina, a štenci bi godinama prepoznavali miris feromona svoje majke. Za mužjake, verovatnije je da će povezati štene sa mirisom majke.

Prirodna veza sa majkom biće jača zbog vremena provedenog zajedno nakon rođenja, kao i zbog mirisa. Međutim, ako je period razdvajanja bio mnogo godina, manje su šanse za prepoznavanje jer će se desiti toliko promena sa mirisom, zvukovima, hormonima itd.

Foto: Pixabay



Šanse su da ako vaš pas prepozna rođaka, on će ga duže njuškati i najverovatnije će se smiriti i biti opušteniji nego što bi bio sa drugim psima koje je tek upoznao.

Znakovi da psi prepoznaju svoje rođake često mogu uključivati razigrano njuškanje, njuškanje lica i kruženje prijateljskim govorom tela kao što su naklon, mahanje repom i mali lavež. Ako su se psi ranije igrali ili komunicirali na određeni način, često će se vratiti na ovo kada se ponovo sretnu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Bio jednom jedan gmaz!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Bio jednom jedan gmaz!

Dragan Šormaz (57) je rođen 1967. u Drvaru. Srednju školu je završio u Smederevu. Po obrazovanju je tehničar za poslove radnih odnosa. Bio je član DSS od 1992. do 2010. U maju 2010. isključen je iz DSS. U decembru 2010. postao je član SNS. Bio je poslanik DSS od 2000. do 2010. godine. Bio je poslanik SNS do oktobra 2022. Bio je drugi čovek pokreta „Uvek za Srbiju“, Zorane Mihajlović. Sada je predsednik NVO „EvroatlantskI savet Srbije“, pro NATO, proameričke organizacije, preko koje prima grantove od atlantističkih organizacija i država.

16.08.2024

17:29

TV

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)
Live TV

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)

Srpski advokat Nemanja Berić osuđen je na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u Prekršajnom sudu u Šibeniku, zato što je na svom Fejsbuku objavio snimak na kom se vidi kako u automobilu peva pesmu o Kninu "Do Dinare niđe ne stajem", što je kod hrvatskih sudskih vlasti ocenjeno kao kršenje javnog reda i mira, te širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Tim povodom, gosti "Info dana" Informer TV bili su predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i Aleksa Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost.

16.08.2024

16:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija