• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/N.L.

08.05.2022

13:44

KAKO PROĆI NA RAZGOVORU ZA POSAO? Budite ono što - NISTE!

Freepik.com

Lajfstajl

KAKO PROĆI NA RAZGOVORU ZA POSAO? Budite ono što - NISTE!

Podeli vest

Ispitivači često ne traže najbolju osobu za posao, već onu koja je najviše nalik njima. Kada se nađete oči u oči - potrudite se da mu budete što sličniji...

Postoji recept za postizanje dobrih rezultata na razgovoru za posao uz pomoć kojeg možete oduvati svoje konkurente, tvrde naučnici. Prvi utisak, ili preciznije rečeno prvih sedam sekundi, je presudno – razradite dobru strategiju, prilagodite stav, ali i govor tela…

Trka s vremenom

Da biste ostavili dobar prvi utisak vodite računa o držanju tela, rukujte se, uspostavite kontakt očima, osmehnite se i lagano podignite obrve. Pre nego što zakoračite u sobu za sastanke i pozdravite pretpostavljene jasno definišite kakav utisak želite da ostavite i tome svesno prilagodite stav. Na zaboravite na držanje tela jer šaljete neverbalnu poruku o svom statusu i samopouzdanju.

Foto: pexels.com

Ma koliko vam situacija bila stresna, osmehnite se

Ruka ruci

Na popisu neverbalnih signala ključnih pri ostavljanju prvog utiska je i rukovanje.  U proseku su potrebna čak tri sata neprekidne interakcije da biste postigli onaj isti nivo prisnosti u komunikaciji koju u trenu uspostavljate rukovanjem, pokazuje istraživanje, pri čemu je način na koji se to izvodi daleko važniji nego što se misli.  

Zauzmite lični prostor (u poslovnoj komunikaciji  je to obično najmanje 60 centimetara)  - držite se uspravno podignute glave i ramena lagano zabačenih unazad jer su to neverbalni signali samopouzdanja i kompetentnosti. Ma koliko vam situacija bila stresna, osmehnite se. Osmeh otvara sva vrata i znak je dobrodošlice, njime šaljete poruku da ste prijateljski raspoložena i pristupačna osoba.

Ko jaje jajetu

Stučnjaci poručuju - kada se nađete oči u oči s ispitivačem, umesto da se svim silama trudite da budete jedinstveni i drukčiji, potrudite se da budete što sličniji njemu. Istraživanje je pokazalo da se procene anketara ne temelje isključivo na širokoj paleti znanja i veština kandidata. Dok razgovaraju s kandidatima, ispitivači najčešće uopšte ne traže osobu koja je apsolutno najbolja za traženi posao, nego podsvesno tragaju za osobom koja je najsličnija njima. Stoga, dok anketar pomno analizira vas, i vi diskretno skenirajte njega kako biste svojim nastupom mogli da mu budete što sličniji - da li je u nastupu energičan i tvrd ili smiren i pasivan I da li se drži okvira poslovne kulture ili se služi niskim udarcima.

Foto: pexels.com

Potrebna su čak tri sata neprekidne interakcije za isti nivo prisnosti koji donosi rukovanje

Vrlo je važno i da mudro iskoristite početak razgovora. Začinite ga s nekoliko dobro sročenih i uvežbanih rečenica kojima ćete poslati konkretnu poruku o sebi i tako uticati na stav ispitivača.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maya elijah

pre 2 godine

Bivši i ja smo prekinuli prije godinu i 2 mjeseca, a ja sam bila u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile prekinute. Pokušao sam doći do njega na društvenim mrežama, ali me maknuo s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i oni su mi rekli da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Svaki dan sam plakala i plakala jer sam ga jako voljela. Dok nisam rodila i beba nije imala godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla i nemam novca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala sestri i rekla joj svoj problem i rekla da zna za moćnu čaroliju koju je bacila dr alaba koja joj pomaže kad nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-pošte i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekla da će mi pomoći da razbijem čaroliju tako da će mi se moj muž zauvijek vratiti i da će biti moj. Bilo mi je veliko iznenađenje što se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čarobnjaku. Molim se da će dugo živjeti i raditi više od svog prekrasnog djela. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On ti može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: dralaba3000@gmail.com ili ga možete dobiti putem njegovog vibera/whatsappa: +1(425) 477-2744

sledeća vest

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30