• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: zanimljivosti dana/informer.rs

13.09.2022

14:12

KAKO OSEĆAMO UKUS HRANE? Kada budete čuli, iznenadićete se!

Lajfstajl

KAKO OSEĆAMO UKUS HRANE? Kada budete čuli, iznenadićete se!

Podeli vest

Ukus hrane zavisi od dejstva čestica neke materije na određene, posebno osetljive organe u našem telu.

Ukus je percepcija koja se proizvodi ili stimuliše kada supstanca u ustima hemijski reaguje sa ćelijama receptora ukusa koje se nalaze na ukusnim lukovicama u usnoj šupljini, uglavnom na jeziku.

Ukus ima funkciju senzorne analize i hrane – ocene bezbednosti i sadržaja nekih nutrijenata (uz saradnju sa olfaktornim sistemom, naziva se obično aroma).

Ako čestice jedne materije ne mogu slobodno da se kreću, mi ne možemo da osetimo njen ukus. Zato osećamo ukus samo onih materija koje su u rastvorenom stanju.

Foto: Shutterstock

Hrana

Životinje koje žive u vodi imaju kvržice za ukus po celom telu. Riba može da oseti ukus svojim repnim perajem! Životinje koje žive na suvom imaju kvržice za ukus smeštene u ustima, a kod čoveka ove kvržice se nalaze samo na jeziku.

Ako pogledate svoj jezik u ogledalu, videćete da je prekriven sitnim, bradavičastim ispupčenjima, kvržicama. U zidovima ovih kvržica, smešteno je čulo ukusa.

Kod životinja broj kvržica za ukus zavisi od potreba svake pojedine životinjske vrste. Kit guta čitava jata riba ne žvaćući ih; on ima mali broj kvržica za ukus, ili ih uopšte nema.

Svinja ima oko 5.500 kvržica za ukus, krava oko 35.000, antilopa oko 50.000, som oko 100.000 receptora za ukus. Čovek nema naročito osetljivo čulo ukusa. On ima svega oko 9.000 kvržica za ukus!

Kvržice za ukus na čovekovom jeziku su raspoređene u različitim područjima, a svako je osetljivo samo na jednu vrstu ukusa. Zadnji deo jezika je osetljiv na gorko, bočni delovi na kiselo i slano, a vrhom jezika osećamo slatko. U središnom delu jezika je područje u kome uopšte nema kvržica i njime se ne može osetiti nikakav ukus!

Foto: Shutterstock

Miris je važan učesnik u našem osećanju ukusa

Miris je važan učesnik u našem osećanju ukusa. Bar polovina onoga što smatramo ukusom nije uopšte ukus, već miris! To je slučaj kada kušamo kafu, čaj, vino, jabuku, pomorandžu i limun.

Na primer, kada pijemo kafu, prvo ćemo osetiti toplotu, zatim gorčinu koja dolazi od kiseline i prženja kafe, a zatim slatko, ako je kafa zaslađena. Ali tek kada topla para, koja se oslobađa iz kafe, dospe u naše grlo i nos i pošalje svoju poruku u mozak, mi ćemo stvarno „osetiti ukus“ kafe!

BONUS VIDEO:

Evo dokaza: ako zatvorite nos štipaljkom, ne samo da nećete moći da „osetite ukus“ kafe, već nećete moći ni da osetite razliku između dve potpuno različite vrste hrane koje jedete ili pijete!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set