• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2022

08:08

NEVEROVATNO! Pronađeni dijamanti u meteoritu SA DRUGE PLANETE!

Fotoilustracija/Pixabay

Lajfstajl

NEVEROVATNO! Pronađeni dijamanti u meteoritu SA DRUGE PLANETE!

Podeli vest

Neobični heksagonalni dijamanti pronađeni su u meteoritu, za koji se sumnja da je poreklom sa druge planete, na prostoru severozapadne Afrike


Pretpostavlja se da pronađeni dijamantiu, sa četiri meteorita u severozapadnoj Africi, potiču sa "drevne patuljaste planete", a naučnici ističu da postoji mogućnost da pokažu veću tvrdoću od zemaljskih dijamanata, preneo je specijalizovani naučni časopis NewScientist.


"Ovo je, zaista, uzbudljivo otkriće, jer je bilo nekih ljudi na terenu koji su sumnjali u postojanje ovog materijala", kaže Alan Salek sa Univerziteta RMIT u Melburnu, u Australiji, koji je član tima koji je došao do ovog pronalaska.

Heksagonalni dijamanti, kao i obični dijamanti, napravljeni su od ugljenika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu, a ne u kubnu, što je slučaj dijamanata koji se nalaze na Zemlji.



Takođe, poznati kao lonsdaleit, heksagonalni dijamanti su prvi put prijavljeni u meteoritima u SAD i Indiji 1960-ih godina, međutim, prethodno otkriveni kristali bili su toliko mali (veličine nanometara), da je bilo teško potvrditi da li su to zaista heksagonalni dijamanti.

Kako bi došli do ovog otrkića, Salek i njegove kolege koristili su elektronski mikroskop, koji je uspeo da zaviri u 18 uzoraka meteorita, od kojih je jedan bio iz Australije, a ostali iz severozapadne Afrike.

Time su pronašli heksagonalne dijamante u četiri afrička meteorita, sa nekim kristalima veličine do mikrometra, što je oko 1.000 puta veće od dosadašnjih otkrića, a taj podatak je potvrdio neobičnu heksagonalnu strukturu.



"Na osnovu hemijskog sastava meteorita koji su ih doveli na Zemlju, čini se da su se heksagonalni dijamanti formirali unutar patuljastih planeta", istakao je Endi Tomkins sa Univerziteta "Monaš" u Melburnu, koji je vodio istraživanje.

Analiza tima sugeriše da su kristali nastali reakcijom između grafita, koji je napravljen od atoma ugljenika naslaganih u slojeve, i tečnosti vodonika, metana, kiseonika i sumpornih hemikalija koja je verovatno nastala kada se asteroid srušio na patuljastu planetu.



Predviđa se da će heksagonalni dijamanti biti oko 60 odsto tvrđi od običnih dijamanata, na osnovu njihove strukture, a ova dodatna tvrdoća mogla bi imati važnu industrijsku primenu ako bi se mogla napraviti sintetički, navode naučnici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)
Live TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)

Međunarodni vojni forum traje još sutra. Veliki broj država je i te kako zainteresovan za ulaganje u svoju vojsku. Putin zadao zadatak vojnicima da oteraju neprijatelja iz Kurtske oblasti. Palestina računa na podršku Rusije, dok je Putin izrazio zabrinutost za eskalaciju sukoba. Donald Tramp i Ilon Mask su u najvećem fokusu u Americi. Na ove i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić ispred Centra za odgovorne medije i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

13.08.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...
Fudbal

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...

Zvanično najbolji fudbaler češkog šampionata, Veljko Birmančevič (26), ponovo blista u Sparti koju je sinoć u revanšu sa FCSB-om sa prva dva gola i asistencijom (2:3) odveo u plej-ofu za Ligu šampiona! Nakon meča reprezentativac naše zemlje otkrio je da je pričao sa upravom i da bi u slučaju dobre ponude iz neke od najjačih liga Evrope napustio klub u kojem je heroj i ljubimac navijača.

14.08.2024

10:34

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14