• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srecna.republika/infomrer.rs

14.09.2022

19:25

ŠTA DA RADITE SA VAŠIM PSOM KADA DOĐE BEBA? Obratite pažnju na sledeće stvari!

Shutterstock

Lajfstajl

ŠTA DA RADITE SA VAŠIM PSOM KADA DOĐE BEBA? Obratite pažnju na sledeće stvari!

Podeli vest

Dolazak prinove jedno je od najlepših životnih razdoblja svakog para. Neizvesnost po dolasku bebe kući uvek donosi novo uzbuđenje. Ovaj period dodatno je pun novina za one parove koji imaju i kućne ljubimce

Ukoliko ste pre dolaska bebe imali psa, ne brinite, ne morate se odreći svog krznenog prijatelja. Bebe i psi se u najčešćem broju slučajeva odlično slažu, a strahovi koje imate da će kuca povrediti bebu ili loše uticati na njeno zdravlje, lako će nestati uz prethodne konsultacije sa veterinarima. 

NAVIKAVANJE PSA NA BEBU

Čak i pre dolaska bebe važno je da kućnog ljubimca upoznate sa mirisom pridošlice. Trebaće im čak nekoliko meseci da se priviknu na novog člana, ali počnite polako. Psu morate dati da onjuši bebinu odeću ili nešto bebino iz porodilišta da bi mu taj miris postao prijateljski. Neka pas onjuši, recimo, bebinu pelenu na nekom neutralnom terenu (recimo, u praku), pa mu onda dajte da onjuši isto nešto bebino kod kuće. Ponavljajte to nekoliko puta da se navikne na njen miris.

Foto: pexels.com

Ljubimac

REŠITE SE LJUBOMORE KOD PASA

Psi imaju empatiju, emocije i mogu osećati ljubomoru prema novom članu u domu. Ukoliko je pas dugo sa vama, pre dolaska prinove, nova okolnost može uticati na njegovo ponašanja.  Posmatrajte vašeg ljubimca i kako reaguje na bebu. Ne smete ga zapostaviti i tako učiniti ljubomornim. Bebu i životinju možete malo zbližiti tek kada ona ojača i kada vidite da se ljubimac navikao na novu situaciju. Stručnjaci smatraju da rizika gotovo nema. Pazite na higijenu, ne puštajte životinju u bebinu sobu (u prvih šest meseci, ili ako tako odlučite, nikako), ne plašite se dlaka (one ne mogu nauditi bebi).

Foto: Pexels

HIGIJENA JE VEOMA BITNA

Ljubimca redovno vodite veterinaru; perite ruke nakon diranja životinje i pre nego uđete u bebinu sobu; skratite im kandže, ne dajte im da ližu bebino lice, kupajte ih napolju ili na nekom drugom mestu. Kada beba počne da puže mere opreza ćete morati podići na novi nivo. Beba ne sme imati pristup pesku životinje, kao ni posudicama za hranu. Životinje će se prepasti bebe koja puže. Mogu da reže i sikte. Budite u ovom periodu oprezniji. Prilagodite ih par meseci pre tako što ćete ih par puta u toku igre povući za uho ili rep. Pazite kako će reagovati. Držite podalje igračke vašeg ljubimca od bebe, i, naravno, obrnuto. Dete učite da mazi i pazi životinju, a ne da je maltretira.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija