• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2022

12:51

TELESKOP DŽEJMS VEB snimio KOSMIČKI OTISAK PRSTA - senzacija u svemiru (VIDEO)

Freepick

Lajfstajl

TELESKOP DŽEJMS VEB snimio KOSMIČKI OTISAK PRSTA - senzacija u svemiru (VIDEO)

Podeli vest

Teleskop Džejms Veb zabeležio je neverovatan prizor od 17 koncentričnih prstenova prašine koji podsećaju na "kosmički otisak prsta"

Formacija je nastala interakcijom dve džinovske zvezde, poznate pod zajedničkim imenom Volf-Rajeov 140 spektroskopska dvojna zvezda, više od pet hiljada svetlosnih godina udaljenih od Zemlje.

Prstenovi se stvaraju svakih osam godina kada zvezde prolaze jedna pored druge na svojoj eliptičnoj orbiti. Tokom njihovog približavanja, solarni vetrovi sa zvezda se sudaraju, uzrokujući da se gas koji struji sa zvezda sabije u prašinu.

 - Tačno kao sat, VR140 izbacuje savršeno izvajani dimni prsten svakih osam godina, koji se zatim naduvava na zvezdanom vetru kao balon  -  objašnjava profesor Peter Tathil sa Instituta za astronomiju Univerziteta u Sidneju, koautor studije.

"Osam godina kasnije, dok se binarni sistem vraća u svoju orbitu, pojavljuje se još jedan prsten, isti kao i prethodni, koji struji u svemir unutar mehurića prethodnog, poput skupa džinovskih ruskih babuški".

17 prstenova

Struktura sa 17 prstenova nastaje tokom približno 130 godina i obuhvata prostor veći od našeg sunčevog sistema.

 

 

Binarni VR140 se sastoji od ogromne Volf-Rajeove zvezde i još veće plave supergigantske zvezde. Volf-Rajeova zvezda se rađa sa najmanje 25 puta većom masom od našeg Sunca i zvezda je koja se bliži kraju svog zvezdanog životnog ciklusa. Goreći jače nego u mladosti, Volf-Rajeova zvezda generiše snažne vetrove koji guraju ogromne količine gasa u svemir – veruje se da jedan u ovoj binarnoj jednačini izgubi najmanje polovinu svoje prvobitne mase tokom ovog procesa.

Redak fenomen

Kako se ugljenik i teški elementi izbacuju u svemir, oni se sabijaju na granici gde se susreću vetrovi sa obe zvezde.

 - Vetar sa druge zvezde prenosi gas u trake i imate dovoljno materijala koji je blizu jedan drugom i kondenzuje se u prašinu - navodi dr Olivija Džons, saradnik u Tehnološkom centru za astronomiju Ujedinjenog Kraljevstva i koautor studije.

"Ne samo da je ovo spektakularna slika, već ovaj retki fenomen otkriva nove dokaze o kosmičkoj prašini i kako ona može da preživi u surovom kosmičkom okruženju".

Džonsova je dodala da bi ova najnovija zapažanja mogla da pruže novi uvid u to kako je prva generacija zvezda zasula svoje okruženje prašinom i gasom koji su doveli do sledećih generacija zvezda u ranom univerzumu.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetovid

pre 1 godinu

Kažu teoretičari kosmičke nauke .Ceo univerzum je nastao od samo dve nevidljive čestice elektrona i protona i desio se binga benga , i sve što sad vidimo i ne vidimo je nastalo od čestice koja se ne može iskazati ni imaginarnim brojem -veličinom -nemerljiva !?.Naj veća glupost , a visoko obrazovani fizičari ,tu glupost podržavaju da je istina.Da li su oni samo usmereni , ili svesno razumni -intiligentni .

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija