• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2022

08:10

OVAKO JE IZGLEDAO NAJSTARIJI MORSKI PREDATOR! Na glavi je imao klješta, a na repu... (FOTO)

Lajfstajl

OVAKO JE IZGLEDAO NAJSTARIJI MORSKI PREDATOR! Na glavi je imao klješta, a na repu... (FOTO)

Podeli vest

Iako je fosil izumrle životinje otkriven pre više od 30 godina, naučnici su tek sad utvrdili da pripada skroz novom rodu morskih stvorenja

Tokom kambrijuma morskim dnom u blizini današnjeg kopnenog dela jugozapane Kine šetalo je bizarno stvorenje čije telo podseća na četku za WC šolju. Da stvar bude još čudnija, na vrhu glave je imala antene na čijim krajevima su se nalazile oči, dok se na njegovom zadenjem delu nalazio rep sa dugim i oštrim šiljcima. 

 

 

Iskopavanja na lokalitetu u kineskoj provinciji Junan tokom 1990. godine su rezultirala otkrićem fosila male jedinke za koju se pretpostavljalo da pripada izumrlim člankonožcima, međutim, kada su naučnici opet pregledali njegove šiljate udove shvatili su da ona ne predstavlja nijednu od poznatih vrsta iz roda radiodonata. A detaljnijom analizom anatomskih karakteristika otkriveno je da su one toliko jedinstvene da nije reč samo o novoj vrsti već i o rodu, stoga su joj nadenuli ime Innovatiocaris maotianshanensis.

 

 

Glavni autor studije Han Zeng objašnjava da radiodonti imaju toliko čudnu morfologiju da su više od jednog veka zbunjivale naučnike, a u fosilni zapisima su nalaženi dokazi da su pojedini imali usta na zadnjim delovima tela, ili debele kandže kako bi se što bolje prilagodili uslovima u kojima su živeli. Tek 1980-ih, kada su naučnici pronašli njihove prve potpune fosile, mogli su konačno da utvrde klasifikaciju i shvate da oni predstavljaju daleke pretke današnjih zglavkara. 

Detaljnom analizom jedinstvenih anatomskih karakteristika  I. maotianshanensis-a utvrđeno je da je uz pomoć klješta na glavi lovila veliki plen zbog čega je pre 520 miliona godina predstavljala jednog od najstrašnijih predatora u okeanu, najverovatnije i najstarijeg džinovskog predatora na Zemlji uopšte. Zahvaljujući očima na duguljastim antenama imala je dobar vid, a pomoću nogu i šiljaka na repu je mogla da se kreće i manevriše što je učinilo vrhunskim grabežljivcem sa morskog dna. 

Fosilni ostaci ove životinje nagoveštavaju da još uvek ne znamo mnogo toga o grupi koja je vrebela po morskom dnu tokom kambrijuma, ali se nadaju da će njeni ostaci razrešiti brojne nedoumice.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petković: Osmani ne može da podnese to što je Srbija u centru svetske politike i predstavlja se kao država koja je okrenuta budućnosti!
Politika

Petković: Osmani ne može da podnese to što je Srbija u centru svetske politike i predstavlja se kao država koja je okrenuta budućnosti!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su "istrošene i bajate" klevete i optužbe na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića na kojima uporno insistira predsednica privremernih prištinskih instituccija Vljosa Osmani pokazatelj retrogradnosti politike Prištine i njene nesposobnosti da egzistira u mirnodopskim uslovima.

27.09.2024

10:22

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30