• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/J.G.

10.12.2022

13:33

3 NAČINA na koja svako može da prepozna PRAVI MED! Ne dajte da vas prevere!

Shutterstock

Lajfstajl

3 NAČINA na koja svako može da prepozna PRAVI MED! Ne dajte da vas prevere!

Podeli vest

Kristalizacija, nit između kašike i meda, kao i nerazlaganje u vodi, pokazatelji su da se radi o pravom medu

Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović, pobedila je opaku bolest - multipli mijelom, rak koštane srži, a sada kroz mnogobrojne zdravstvene savete, pomaže ljudima da unaprede svoj život.

Nastasja je ovaj put otkrila kako kod kuće možete da utvrdite da li je med koji ste kupili zapravo pravi.

Ona je sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram, podelila tri načina, koja možete primeniti, čak iako nemate mnogo iskustva, kada je konzumiranje i prepoznavanje pravog meda u pitanju:

1. HOMOGENA KRISTALIZACIJA

Odnosno kada se od dna teglice, do vrha, jednako kristališe med. Kristalizacija je inače prirodan proces u medu. Dešava se kada se glukoza odvoji od vode, koja je prirodno prisutna u sastavu meda

Foto: Shutterstock

med

2. GUSTINA MEDA

Naročito bagremov je baš gust i kada uzmemo kašikom med, nit između kašike i meda biće neprekidna.

3. MED I VODA

Kada sipamo pravi med u čašu s vodom, on će pasti direktno na dno, neće kao lažni med da se rastopi, naročito onaj koji ima dodati glukozno fruktozni sirup

Ni slučajno ne smemo upoređivati beli šećer i med, naročito zbog toga jer se oni razlikuju i po sastavu i po načinu razlaganja u našem telu. Sastav belog šećera je 100 posto šećer, 50 posto je fruktoza, 50 posto je glukoza. Med je oko 80 posto šećer, oko 45 posto fruktoze, plus oko 35 posto glukoze. Ostatak je voda, polen, enzimi, minerali i vitamini. Beli šećer se ne razlaže u našem telu, sve do tankog creva, kada jetra vrši veliki napor da luči enzime kako bi se šećer razložio na fruktozu i glukozu, dok su pčele već svojim enzimima razložile šećer koji se nalazi u medu, na fruktozu i glukozu, pa samim tim se mnogo lakše apsorbuje u našem telu.

U odabiru meda takođe igra ulogu  obrazovanje, stručnost i iskustvo pčelara

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set