• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.02.2023

23:30

KAKO DA PONIŠTITE NASTANAK SEDE KOSE? Ako nije u pitanju genetika, doktorka Ratan daje ključni savet!

Freepik.com

Lajfstajl

KAKO DA PONIŠTITE NASTANAK SEDE KOSE? Ako nije u pitanju genetika, doktorka Ratan daje ključni savet!

Podeli vest

Dr Vanita Ratan ističe da bi regulisana ishrana, manje stresa i odgovarajuća rutina za negu kose, pomogli pri zaustavljanju nastanka sedih vlasi.

Sasvim je prirodno da vam kasnije, sa godinama, kosa poprimi sedu boju. Međutim, ukoliko se sa belim vlasima suočavate u 20-im i 30-godinama (a da to nije zbog genetike), postoji nekoliko faktora, zbog kojih se to dešava, navodi dr Vanita Ratan za TheSun:

  • Stres
  • Pušenje
  • Manjak vitamina i minerala
  • Zdravstveni problemi
  • Manjak kolagena

KAKO PONIŠTITI NASTANAK SEDE KOSE?

Dok je dr Vanita Ratan rekla da nije moguće poništiti sede vlasi nastale usled genetike, ona je rekla da možete poništiti ako je uzrokovano spoljašnjim faktorima kao što su ishrana, zagađenje, izbjeljivanje ili stres.

Foto: Ilustracija

seda kosa

Istraživanja su takođe ranije pokazala da se nastanak sebe kose može da se uspori raznim tretmanima pigmentacije.

Međutim, za one koji ne mogu sebi da priušte da se bave takvim procedurama, dr Ratan je rekla da postoje stvari koje možete učiniti:

- Uravnotežena ishrana, smanjenje stresa i poštovanje dobre rutine za negu kose su svi koraci koje možete preduzeti da biste vratili boju kose i usporili prerano starenje.

Ona je dodala da bi u budućnosti, transplantacije matičnih ćelija mogle pomoći ljudima koji nisu zadovoljni svojim sedim pramenovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija