• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.02.2023

13:00

ŠPANSKA SELA KAO SA RAZGLEDNICE! Svetska turistička organizacija izabrala najlepša od 136 kandidovanih za 2022. godinu (FOTO)

Freepick

Lajfstajl

ŠPANSKA SELA KAO SA RAZGLEDNICE! Svetska turistička organizacija izabrala najlepša od 136 kandidovanih za 2022. godinu (FOTO)

Podeli vest

Izraz "špansko selo" većina ljudi kod nas u svakodnevnom govoru koristi kao sinonim za nešto zabačeno i nepoznato, ali ljubitelji literature, filma i putovanja ne bi se dvoumili da neko od španskih sela odmah posete i što duže tamo ostanu.

Razlog više za to jeste odluka Svetske turističke organizacije (UNWTO) da na listu od 32 najlepša svetska sela uvrsti čak tri iz Španije!

Prema propozicijama za godišnji izbor najlepših sela, tri seoske sredine su i maksimum s kojim se jedna zemlja kandiduje, a Španija je imala dobar izbor. Reč je o selima: Rupit, Alkezar i Gvadalupe.
U skladu sa modernim dobom Svetska organizacija je u odnosu na neke prethodne godine promenila kriterijume, pa su posebno visoko ocenjena sela koja nisu promenila mnogo svoj izvorni izgled.

Katalonsko selo Rupit izgleda kao naslikano. Glavna atrakcija ovog srednjovekovnog mesta, koje se nalazi na sat i po vremena vožnje od Barselone, jesu uske kamene ulice sa starim kućama.
Alkezar je selo od samo 300 stanovnika, smešteno u parku Sijera de Guara. Ima mnogo kampova i idealno je za avanturiste i one koji vole aktivan odmor.

Foto: Informer

DA PODSETIMO Biseri Srbije

Naša Mokra Gora 2021. godine bila je na listi od 44 najlepša svetska sela, od čak 170 prijavljenih.

Za 2022. godinu Turistička organizacija Srbije konkurisala je sa Tršićem, rodnim mestom Vuka Karadžića, Belim Vodama, selom nadomak Kruševca, bogatom mineralnom vodom i kamenom belovodskim peščarom, koji je proslavio umetnička dela Moravske škole, i Ždrelom, kod Petrovca na Mlavi.

Tamo možete da planinarite, istražujete kanjone... U okolini Alkezara možete pronaći i vrhunska vina, dok u regionu postoji i nekoliko pećina sa praistorijskim slikama pod zaštitom Uneska.
Selo Gvadalupe postoji zahvaljujući jednom manastiru.

Reč je o veličanstvenom zdanju Monasterio de Gvadalupe. Španska turistička organizacija posebno naglašava da obavezno treba probati raznovrsnu hranu u Gvadalupeu.

Na listi najlepših iz našeg najbližeg okruženja našlo se i selo Bohinj u Sloveniji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija