• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

11.05.2019

15:32

PRESKOČITE STALNO PERKANJE! ŠEST razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti!

Ljubav

PRESKOČITE STALNO PERKANJE! ŠEST razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti!

Podeli vest

Masna kosa može da bude veliki problem jer izgleda neuredno, slepljeno, prljavo. Uzrok je samo jedan, a to je višak sebuma koji proizvode lojne žlezde u našem organizmu. Završeci ovih žlezda nalaze se blizu samog korena dlake i površine kože. Višak sebuma zavšava na temenu glave, a odatle se širi niz dlaku pa kao rezultat dobijete masnu kosu

Nije nepoznanica zašto se masti kosa. Pravo pitanje je zašto proizvodimo višak sebuma koji je vidljiv na našoj kosi. 

Osim naslednog faktora, hormonalnih promena, gojaznosti (loše ishrane) i bolesti, poput seboreičnog dermatitisa, jedan od uzroka može da bude i neadekvatna nega kose, a na njega možemo najlakše da utičemo. Evo šta možda radite radite pogrešno:

Kosu perete vrućom vodom

Ne kažemo da treba da je perete hladnom, ali pretopla voda šteti temenu i žlezdama šalje signal da luče još više masnoće. Kosu je najbolje prati mlakom vodom.

NAJJAČE ORUŽJE ZAVOĐENJA! Super trikovi za savršeno našminkane oči!

Isprobajte suvi šampon

Isprobajte suvi šampon za masnu kosu, odnosno šampone za suvo pranje za one dana kada preksačete pranje. Oni nisu trajno rešenje niti peru kosu, ali su dobar spas u zadnji čas.

Kosu perete svaki dan

Masne kose se nećete rešiti ako je perete svaki dan, naprotiv, to će samo dodatno podstaći lučenje masti. Za početak, preskočite jedan dan. Tog dana vežite kosu u neku neurednu punđu, stavite neki zanimljiv detalj na kosu, maramu, šešir, rajf ili slično.

Navikli ste  na jedan dan bez pranja?  Sada probajte da dodate još jedan. Budite strpljivi. Potrebno je vremena da pošaljete organizmu signal da proizvodi manje sebuma, ali vremenom ćete uspeti da dođete do toga da perete kosu na svaka dva ili tri dana.

Foto: Shutterstock

Preterujete sa regeneratorom

Regenerator treba koristiti pažljivo i ne treba ga nanositi na teme. Dovoljna je tek mala količina koju ćete umasirati u vrhove i dobro isprati mlakom vodom.

Preterujete sa proizvodima za stilizovanje kose

Proizvodi poput laka za kosu ili gela pomoći će vam u oblikovanju i učvršćivanju frizure, ali će se zbog hemikalija iz njih kosa mastiti mnogo brže.

 

NE ZANOSITE SE! Samo ovako možete da se rešite celulita!

Ne perete četku

Četka za kosu koju svakodnevno koristite takođe može da bude jedan od uzroka masne kose. Ako je ne perete redovino, na njoj se nakupljaju slojevi prljavštine koji ostaju i u kosi.

Stalno dirate kosu

Ako stalno provlačite prste kroz kosu, tu naviku bi što pre trebalo da promenite. Ruke su prljave i često znojave, pa sve što se nalazi na njima ostaje na kosi i čini je masnijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija