• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: snagabilja.rs/Informer.rs

28.11.2016

18:51

LJUTI I SREĆNI! Zašto su Meksikanci uvek nasmejani i raspoloženi za pesmu?

Ljubav

LJUTI I SREĆNI! Zašto su Meksikanci uvek nasmejani i raspoloženi za pesmu?

Podeli vest

Tek nedavno dobili smo i medicinsko objašnjenje...

Moderna medicina je tek u novije vreme počela da priznaje ono što su drevni Asteci i Maje znali već hiljadama godina unazad - da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način. I tek u poslednje vreme dobili smo i medicinsko objašnjenje zašto su Meksikanci uvek nasmejani i raspoloženi za pesmu - zbog ljute paprike i neodoljivih i vatrenih salsi.

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona koji utiču na naša lepa osećanja. Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima, ljuta paprika deluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lek protiv dispepsije.

Šta se tačno dešava? Kapsaicinoidi se vezuju za receptore koji utiču na osećaj topline. Aktivirani receptori šalju signal mozgu, a mozak pokreće reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzan puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina.

Čili je odličan lek za ljude koji pate od loše probave

Guru alternativne medicine, američki lekar dr Robert Šulc gaji veliko poštovanje prema čiliju. On ljutu papriku smatra veoma efikasnim lekom protiv moždanog udara. Osobama koje su predisponirane za moždani udar savetuje da svakodnevno uzimaju dve-tri kafene kašičice ljute paprika. Najljuće koju možete da pronađete.

Kapsaicin deluje na gastrična senzorna vlakna želudačnih neurona za bol. On ih desenzibilizuje, utiče na smanjenje osetljivosti na bol. Čili je odličan lek za ljude koji pate od loše probave. Bol, nadutost i mučnina značajno se smanjuju redovnim uzimanjem čilija (2,5 grama tokom pet nedelja). Ljuta paprika dokazano ublažava reumatizam i bolove u mišićima kada se koristi lokalno. Ipak, oprez: ljuta paprika može da ubrza rad creva i izazove proliv, a ne preporučuje se ljudima koji pate od hemoroida i čira na želucu.

Public

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje hormona zaduženih za naša lepa osećanja

Med za zdrav mozak

Pomešajte sledeće sastojke: 100 g ljute aleve paprike, 100 g sveže narendanog đumbira i veću, očišćena i izgnječenu glavicu belog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smesu, dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom. Ostavite da stoji tri dana uz češće mešanje. Svakog dana uzimajte po jednu kafenu kašičicu ovog meda sa malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i dumbir stimulišu cirkulaciju krvi u mozgu, beli luk razređuje krv, a sve tri biljke normalizuju krvni pritisak. Ovaj med je veoma koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

2-3 kafene kašičice ljute paprike dnevno može da predupredi moždani udar

Eliksir protiv bolova u zglobovima

Potrebno vam je: 100 g suvog grožđa, 20 g korena suvog đumbira, 3 crvene ljute papričice, 20 g suvog lista ruzmarina, 20 g semena slačice
Priprema: Sve sastojke prelijte litrom kvalitetnog džina, promućkajte i držite na toplom mestu u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje. Nakon tog perioda procedite i pijte po jednu kafenu kašičicu sa malo vode tri puta na dan. Ovaj eliksir veoma efikasno umanjuje bolove.

Ljuto, ljuće najljuće

Za ljutinu postoji skala, a mera je Skovilova jedinica. Skovilova skala, nazvana po apotekaru Vilburu Skovilu, meri ljutinu u paprikama, koja zavisi od količine kapsaicina koji se nalazi u kori paprike. Prema toj skali, slatka paprika ima nula Skovilovih jedinica, feferon od 100 do 500, čili uzmeđu 500 i 1.000, halapenjo od 2.500 do 5.000. Ljutina do 40.000 Skovila smatra se jakom, ali podnošljivom. Habanera je vatrena jer se njena ljutina kreće između 350.000 i 550.000 Skovila! Novi rekorder u ljutini je paprika karolina riper. Ona ima 1.569.300 jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Kako feferona u ovom društvu deluje naivno!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ddd

pre 7 godina

Meksikanci su, izmedju ostalog, uslovno rečeno srećni, iako vrlo siromašni, jer imaju odličnu klimu. Kod njih se smenjuju 2 godišnja doba, proleće i leto. Tamo niko nije gladan jer voće i povrće raste na sve strane, može samo da se ubere. Ljuto jedu kao prirodnu zaštitu od ameba i bakterija jer voda za piće nije dobra.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija